EL POLS SOBIRANISTA

Catalunya sense president, ¿i ara què?

Ara Forcadell haurà de proposar un altre candidat a la investidura, però les eleccions generals condicionaran el procés

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya viu aquest dijous un esdeveniment insòlit. En cap de les 10 ocasions anteriors un debat d'investidura al Parlament s'havia saldat sense president de la Generalitat, ni a la primera ni a la segona votació. ¿Què passa a partir d'ara? Per intentar trobar la resposta, s'ha de consultar el reglament de la Cambra catalana i la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, i entrellaçar-los amb el context polític més immediat.

1. NOVA RONDA DE CONTACTES

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha de tornar a reunir els pròxims dies amb tots els grups parlamentaris per comprovar si algun d'ells proposa un nou candidat a president. 

2. REUNIÓ DE LA CUP 

La força anticapitalista ha convocat la seva militància per al 29 de novembre a un reunió en què s'analitzarà l'estratègia seguida fins ara i es debatrà el full de ruta a seguir després d'escoltar les ofertes que Mas els hagi fet arribar.

3. CONVOCATÒRIA DEL PLE

Forcadell té la potestat de convocar nous debats d'investidura quan ho cregui oportú, encara que el més probable és que esperi fins que el grup majoritari de la Cambra, Junts pel Sí, proposi un candidat (nou o no) amb garanties de ser elegit president. En el precedent més pròxim, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, va necessitar fins a quatre votacions per ser investida amb l'ajuda de Ciutadans.

4. ELECCIONS GENERALS

Notícies relacionades

La campanya de les eleccions generals condiciona aquest calendari. És una norma no escrita que durant les campanyes electorals es redueix a la mínima expressió l'activitat del Parlament, i no es convoquen plens. És a dir, si Junts pel Sí no pot (o no vol) persuadir la CUP abans del 4 de desembre, data d'inici de la campanya de les generals, difícilment hi podrà haver president abans d'aquests comicis.

5. DATA LÍMIT: 10 DE GENER

Si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura (és a dir, el 10 de gener) no hi ha president, el Parlament quedaria dissolt automàticament i es convocarien noves eleccions per al mes de març. La data límit és anterior a la constitució del nou Congrés dels Diputats, prevista per al 14 de gener, i en conseqüència molt anterior a la investidura del futur president del Govern. Per això les temptacions d'esperar al veredicte de les urnes del 20-D i a les negociacions posteriors per vincular-hi la investidura es poden convertir en una autèntica carrera contra rellotge.