el pols sobiranista

Artur Mas rep un "no tranquil" de la CUP i perd la segona votació d'investidura

El grup de Baños rebutja les ofertes del candidat, però deixa la porta oberta a un acord

Junts pel Sí apressa els anticapitalistes a arribar a un pacte "en els pròxims dies"

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Artur Mas ha tornat aquest dijous al Parlament com el va comminar Antonio Baños en el primer debat d'investidura, però el seu retorn ha sigut en va. El líder de Convergència ha perdut la segona votació del Parlament per aconseguir la reelecció perquè, com dimarts, només els 62 diputats de Junts pel Sí li han donat el seu suport. Els 10 representants de la CUP s'han mantingut ferms en la seva negativa, encara que l'han qualificat de "no tranquil" per evidenciar que segueixen disposats a seguir negociant, això sí, al seu ritme. Per ara, sumat el seu rebuig als 63 escons de la resta de grups, el 'no' s'ha imposat de nou per una diferència d'11 vots, encara que l'actitud de Baños, per treure's de sobre la pressió o perquè veuen realment llum al final del túnel, hi ha primat la predisposició a les crítiques: "Tenim l'acord a l'abast de la mà". 

En aquesta ocasió Mas només necessitava la majoria simple per ser investit. Amb dos 'sí' i vuit abstencions de la CUP li hauria servit, però la força anticapitalista no ha transigit amb les últimes ofertes del president en funcions: delegar gran part del seu poder en mans d'un vicepresident  (Oriol Junqueras) i dos consellers forts (Neus Munté i Raül Romeva) i que el Govern presenti el setembre del 2016 una qüestió de confiança perquè el Parlament (és a dir, la CUP) examini la seva gestió i decideixi si s'ha d'investir un altre president.

"Aquestes són propostes que pretenen desbloquejar una situació que no és bona per a ningú. Això paralitza l'inici de la legislatura", ha advertit l'aspirant. "Som 72 (sobiranistes a la Cambra), diuen. Doncs ho hem de demostrar. Si ningú mou res, els temes no es resolen. És el que ens ha passat amb Madrid", s'ha despatxat el líder de CDC amb els anticapitalistes comparant la seva actitud amb la del Govern de Mariano Rajoy davant les peticions d'un referèndum. A sobre, els ha apressat a arribar a l'acord com més aviat millor: "En els pròxims dies això hauria de resoldre's. Cada dia que passa és un dia que va en contra", ha reclamat. Les eleccions generals estan molt a la vora i part del sobiranisme tem que un nou Executiu central podria regirar-ho tot. 

Artur Mas: "Som 72 (sobiranistes), diuen. Doncs lo hem de demostrar. Si ningú mou nada, els temes no es resolen. És lo que ens ha passat amb Madrid"

També la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha subratllat la necessitat que els independentistes certifiquin la seva unió "en els pròxims dies". Baños ha deixat clar que el seu grup considera insuficient el moviment de Mas, però ha mantingut la mà estesa a l'altre grup sobiranista. "Seguirem ancorats a la taula de negociació", ha afirmat, però també ha deixat clar a l'altra part que no serà ella qui imposi els tempos per més que els apressin. 

FINS AL 9 DE GENER

Per primera vegada des de la restitució de la Generalitat, el candidat a la presidència del Govern ha sigut rebutjat en dues votacions. Ara correspon a la Mesa de la Cambra, d'acord amb els grups i després d'una nova ronda de consultes de la presidenta Carme Forcadell, posar data al pròxim assalt. No hi ha límit de debats, encara que la data límit finalitza el 9 de gener. Si llavors segueix sense haver-hi consens, s'hauran de tornar a celebrar eleccions entre 40 i 60 dies després. Amb aquest argument han jugat ja diverses vegades Junts pel Sí i els seus acòlits per pressionar la CUP. O Mas o tornar a les urnes i deixar "encallat" el procés sobiranista.

Antonio Baños: "La CUP dirà avui 'no', però és un no tranquil fruit de les nostres promeses. No tanca la porta, sinó que estimula a anar més lluny. No és un no 'enrocado'

Però els anticapitalistes no es desanimen. Almenys, per ara. Perquè Baños s'ha mostrat contrari a arribar a l'extrem d'uns comicis anticipats i ha reiterat que la força anticapitalista és la primera interessada que el procés sobiranista no salti pels aires per la falta d'un acord, però ha recordat que "amb un altre nom" com a candidat ja hi hauria president. També ha respost a Mas que el seu partit "s'ha mogut" per seguir avançant en una possible aliança i li ha reclamat que vagi "más lluny" si vol 'fumata blanca'. "Prefereixo un 'sí' intranquil que un 'no' tranquil", li ha contestat el president en el torn de rèplica.

LA SUSPENSIÓ DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

L'estira-i-arronsa entre els dos grups sobiranistes ha tornat a deixar en segon terme la contensa de Mas amb la resta de l'oposició, però no li ha evitat que tant Inés Arrimadas (Ciutadans) com Miquel Iceta (PSC) i Xavier García Albiol (PPC) li reclamessin amb insistència que acati la suspensió del Tribunal Constitucional d'una declaració rupturista que posa "en perill l'autogovern".

"Res de nou a l'horitzó. Hi estem acostumats. Sabem per exemple que el Govern espanyol, en lloc de fer política ell, que és el que li correspon, utilitza el TC per fer política. I aquest és el senyal de l'immobilisme davant la realitat catalana". ha contraatacat Mas. El mandatari nacionalista ha tret pit pel 9-N i haver posat les urnes malgrat les resolucions judicials.

"NO DEIXI CATALUNYA EN MANS DE LA CUP"

Notícies relacionades

Al marge de Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot), que ha repudiat la resolució independentista i ha insistit en la necessitat d'un referèndum pactat, els tres grups contraris a la secessió han reclamat al dirigent de CDC que "no deixi Catalunya en mans de la CUP" i no "devaluï" la presidència de la Generalitat delegant algunes de les seves atribucions a altres càrrecs del Govern o proposant una qüestió de confiança. 

El cap del Govern en funcions ha negat la major i ha asseverat que els seus moviments només responen al "mandat de les urnes"."Si volgués ser president del Govern a qualsevol preu, avui ja ho sería", ha respost als altres grups de l'oposició. "I si vostè no fos el candidat de Junts pel Sí, ja tindríem president", li ha tornat Iceta en la contrarèplica. Baños li ha donat la raó.