Rajoy: "Si uns senyors intenten liquidar les normes de convivència, actuaré, sens dubte"

El Consell de Ministres aprova el recurs contra la declaració, que han registrat els advocats de l'Estat al Constitucional perquè se suspengui com més aviat millor

El text elaborat per l'Executiu sol·licita a l'alt tribunal que avisi Forcadell, la Mesa del Parlament i el Govern de les conseqüències de desobeir

El president del Govern, Mariano Rajoy, s’ha dirigit als espanyols després del Consell de Ministres extraordinari. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / PATRICIA MARTIN / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha avisat aquest dimecres que els sobiranistes catalans estan "trencant" el sistema democràtic i l'Estat de dret a Espanya. "Quan es prescindeix de la llei es renuncia a la democràcia", ha afirmat Rajoy al·ludint a l'anunci de desobediència que han fet respecte a les institucions espanyoles, i ha subratllat que ell no ho "permetrà". Rajoy s'ha pronunciat així en roda de premsa després del Consell de Ministres extraordinari en què s'ha aprovat el recurs d'inconstitucionalitat que ja s'ha presentat davant el Tribunal ConstitucionalEl seu objectiu és deixar sense efecte la resolució de ruptura amb Espanya, aprovada pel Parlament dilluns.

"Sense respecte a la llei, qualsevol govern perd la seva legitimitat i quan es prescindeix de la llei es renuncia a la democràcia. Això és el que ells [els impulsors de la resolució, JxSÍ i la CUP] ofereixen: acabar amb la democràcia, amb els drets i trencar la Constitució i la convivència que ens ha unit durant segles. I no ho permetrem. Jo no ho permetré. Compto amb el suport de la majoria dels espanyols, dels seus principals representants polítics i dels agents socials. I ells compten amb el meu compromís i determinació", ha sentenciat Rajoy.

Així, el cap de l'Executiu ha sortit a la palestra, com ha fet els últims dies, per informar dels passos rellevants que l'Estat va fent per frenar el desafiament secessionista, a explicar l'essència del recurs que, aquesta mateixa tarda, serà estudiat per l'Alt Tribunal. Al seu parer, el Consell d'Estat ja ha deixat clar en el seu dictamen que en aquesta resolució del Parlament hi ha una "vulneració evident del nucli central" de la Carta Magna, així com una "declarada insubmissió" davant les institucions. "Alguns pretenen posar en risc l'essència de la democràcia i la unitat de la nació i el Govern es defensarà amb fermesa", ha afegit.

"El que persegueixen és vulnerar la Constitució, incomplir el seu Estatut i qüestionar la integritat d'Espanya arrogant-se un poder constituent que no els correspon. Es volen atribuir la sobirania que és de tot el poble espanyol i que no es pot dividir ni fragmentar i que és l'essència d'una nació de lliures i iguals. Però el nostre Estat de dret  protegeix i vincula tots els ciutadans, especialment els governs, els primers obligats per llei", li ha volgut recordar a Artur Mas, president en funcions.

Dit això, el president ha confirmat que el seu recurs ja està registrat al Constitucional i pendent del debat --se celebrarà aquesta mateixa tarda-- que tinguin els magistrats del tribunal. L'Executiu reclama la suspensió immediata a tots els efectes (per un termini màxim de cinc mesos,  període límit perquè hi hagi sentència en ferm). 

Segons ha explicat el president, la declaració de Junts pel Sí i la CUP vulnera la Constitució, el mateix Estatut i atempta contra la unitat d'Espanya. "Pretenen atribuir-se la sobirania nacional que pertant a tot el poble espanyol i només al poble espanyol, no es pot dividir ni fragmentar", ha afegit. Rajoy també ha explicat que en el recurs insten l'alt tribunal a informar "personalment" de la suspensió la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els membres de la Mesa i el secretari de la Cambra, així com el president Artur Mas i els consellers en funcions del Govern.

Notícies relacionades

Després d'obtenir ahir el dictamen preceptiu del Consell d'Estat --que, per unanimitat, va avalar recórrer al TC per frenar la declaració secessionista--, i reunir-se amb el líder de l'oposició, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI per informar-lo del full de ruta jurídic que pensa seguir davant el desafiament que arriba de Catalunya, Rajoy ha rubricat el recurs en què es demana la suspensió immediata i a tots els efectes de la polèmica resolució.

A més, el text que s'ha aprovat aquest matí l'Executiu sol·licita, entre altres coses, que una vegada que els magistrats adoptin una decisió sigui comunicada de manera immediata a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; a la Mesa i al secretari general de la Cambra catalana, a més de tot el Govern en funcionsCarme ForcadellMesa Govern en funcions. Així mateix, s'afegeix que s'ha d'explicar en l'escrit que es remetin a un total de 21 persones les conseqüències jurídiques i fins i tot penals d'un possible acte de desobediència.