¿Quins poders té el president de la Generalitat?

Convocar eleccions i designar els membres del Govern només són algunes de les atribucions del cap de l'Executiu català

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El debat sobre la investidurainvestidura d'Artur Mas i els esforços dels dirigents de Junts pel Sí Junts pel Síper explorar fórmules que puguin acontentar la CUP evidencien la importància de la figura del president de la Generalitat. Els articles 67 i 68 de l'EstatutEstatut de Catalunya i la llei que desplega aquesta norma estableixen que el cap del Govern, nomenat pel rei d'Espanya, té la més alta representació de la Generalitat i ostenta "la representació ordinària de l'Estat a Catalunya". Aquestes són algunes de les seves principals atribucions:

1. DIRECCIÓ I COORDINACIÓ DE L'ACCIÓ DE GOVERN

El president és l'encarregat de nomenar i destituir els membres del Govern de la Generalitat i els alts càrrecs que les lleis determinin. Ell és qui estableix les direccions generals de l'acció de govern i coordina els departaments. En qualsevol moment, pot recuperar les funcions que hagi delegat en un conseller.

2. CONVOCATÒRIA D'ELECCIONS

El president de la Generalitat té la potestat exclusiva de convocar eleccions al Parlament i decretar la dissolució anticipada o el final de la legislatura. També convoca la sessió constitutiva de la legislatura i pot convocar el referèndum per a l'aprovació d'una reforma de l'Estatut.

3. EL PARLAMENT I EL CONSELL DE GARANTIES

El cap del Govern pot sol·licitar la convocatòria d'una sessió extraordinària o un debat general del Parlament. També és qui accepta, a través d'un decret, la transferència o delegació de competències per part de l'Estat. Així mateix, ell és qui nomena els membres del Consell de Garanties Estatutàries

 4. RELACIÓ AMB L'ESTAT

Notícies relacionades

La màxima institució de la Generalitat promulga, "en nom del Rei, les lleis, els decrets i els decrets legislatius de Catalunya". També té la potestat d'ordenar la publicació al DOGC dels nomenaments del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del fiscal superior de Catalunya i d'altres càrrecs institucionals de l'Estat.

5. NOMÉS POT SER DETINGUT SI HI HA "DELICTE FLAGRANT"

D'acord amb l'article 70 de l'Estatut, "el president de la Generalitat i els seus consellers, durant els seus mandats i per actes presumptament delictius comesos en el territori de Catalunya, no poden ser detinguts ni retinguts excepte en cas de delicte flagrant". Correspon al TSJC decidir sobre la inculpació.