DEBAT D'INVESTIDURA

Iceta, a Mas: "El seu moment polític ha passat"

El líder del PSC explica el seu triple 'no': a la independència, a la il·legalitat i a Mas

El dirigent socialista defensa la via del diàleg davant la "secessió exprés"

El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, creu que el moment polític d’Artur Mas ha passat; defensa que massa sovint s’ha volgut confondre Catalunya amb una persona, cosa que veu com una anomalia, un perill i una irresponsabilitat / ACN

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miquel Iceta ha asseverat a Mas que “el seu moment polític ha passat”. Davant de la “independència exprés” del projecte de Junts pel Sí, el líder del PSC ha defensat la via de la negociació amb el Govern que surti de les eleccions del 20-D. El representant socialista, que ha qualificat de "disbarat" l'aprovació de la resolució sobiranista de dilluns, ha explicat al Parlament el seu triple 'no' a la proposta del president en funcions. “Ens ha dit que només hi ha un camí, el de la independència; que només s'hi pot arribar sortint de la legalitat; i que només amb un líder, que és vostè. Doncs li diem que no, no i no. No a la independència, no a la il·legalitat i no a vostè”.

El líder del PSC ha citat l'enquesta d'EL PERIÓDICO que reflectia el desacord de la majoria de catalans amb la desobediència per dir-lI a Mas que “el seu moment polític ha passat”. “La seva candidatura no permet l'avanç que el país necessita”, ha assenyalat. “Catalunya ha perdut cinc anys i no podem esperar cinc anys més esperant l'Arcàdia feliç de la qual ens va parlar”. “¡Quina enquesta pot ser millor que la del 27-S!”, li ha contestat Mas en la seva rèplica.

Iceta ha marcat com a reptes per a la legislatura la reactivació econòmica, sense posar en risc la continuïtat a la UE, una millora en les polítiques públiques, treballar en una llei electoral i resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya. “No serà fàcil però el camí és el del diàleg i la negociació amb el nou Govern i res del que promet es pot aconseguir des de la confrontació”, ha recordat. Després de demanar “abandonar el derrotisme” i reclamar legislatures llargues i estables, li ha recordat a Mas que no tenia un mandat en vots i li ha demanat que no aparqués el tema de la confrontació. “Per fer un punt i a part amb la corrupció s'ha de saber què ha passat, no fer punt i ratlla, i saber si hi havia finançament il·legal del seu partit”.

LA RÈPLICA DE MAS

Notícies relacionades

Mas, en la seva rèplica, li ha dit a Iceta que no és cert que estigui disposat "al que sigui" per tornar al despatx de la Generalitat. “No estic disposat a fer el que sigui per ser president, hi ha línies que no traspassaré si sóc president, però arribaré tan lluny com faci falta per estar en el mandat. No em tremolaran les cames ni em fallarà el pols. Em preguntava quin és el preu de la llibertat. El de la violència. Ni un sol gram de violència”.

El candidat a la presidència ha assenyalat que l'últim punt de la seva proposta independentista fa una crida a dialogar amb tots. “Perquè hi hagi un diàleg n'hi ha d'haver dos que vulguin parlar. Hi ha qui diu combatrem per terra, mar i aire aquesta resolució”, ha dit, en referència directa a Carme Chacón, candidata del PSC al Congrés. I sobre el triple 'no' d'Iceta, ha assegurat que ell és el menys important. "El problema no sóc jo. Hi ha una realitat social que ha arribat per quedar-se. El tema no és Mas sí o Mas no, sinó com es dóna resposta democràtica". "Si, com espero, no és investit, trobaré a faltar els nostres debats parlamentaris", li ha respost Iceta.