l'onzena legislatura

Arrimadas acusa Mas de manipular els independentistes

La líder de Ciutadans al Parlament resta tota "credibilitat" al president de CDC i li retreu que condueixi amb el seu pla a la "frustració"

Arrimadas li diu a Mas que la seva aposta ’no cola’ i li demana que deixi pas a una nova alternativa. / ACN

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Inés Arrimadas ha utilitzat aquest dimarts el seu discurs en el debat d'investidura per carregar contra Artur Mas des de tots els flancs. Amb el pols per la independència vinculat a totes les seves escomeses, la líder de Ciutadans al Parlament ha restat tota "credibilitat" al president en funcions per diferents motius: per la pèrdua de confiança de la població, per la mala gestió durant els seus cinc anys de mandat, per la corrupció que esquitxa el seu partit, per dividir els catalans en bàndols de bons i dolents, per cridar a incomplir les lleis amb la declaració rupturista i per actuar amb "victimisme" per justificar les seves polítiques quan moltes vegades ha anat de la mà amb el PP i el PSOE. Com a guinda, ha acusat el líder de CDC de manipular els independentistes. "Vostè sap que tot el que diu és mentida".  

"Necessitem un president que faci política i vostè hi ha renunciat", ha dit Arrimadas. Sense escarafalls, amb to sostingut, la dirigent de Ciutadans li ha recordat a Mas que el 2010 va guanyar les eleccions amb 62 diputats, després va passar a 50 i ara, sota les sigles de Junts pel Sí, Convergència compta amb "més o menys" 30 escons. "Amb aquests resultats, un altre president se n'hauria anat", li ha retret. Tot seguit, ha atacat per la banda de la gestió. Ha recriminat al mandatari de CDC que en els seus cinc anys de mandat Catalunya s'ha convertit en l'autonomia amb més deute d'Espanya i la Generalitat ha aplicat retallades d'un 17% en despesa social. Per això, ha dit, "no cola" que Mas digués ahir en el seu discurs que apostarà per aplicar mesures contra la pobresa.

LA CORRUPCIÓ I LA DIVISIÓ

"Vostè vol passar a la història, però passar a la història no sempre és sinònim d'haver-ho fet bé", li ha llançat la dirigent del partit taronja al seu rival. També li ha retret que en la seva presentació del programa de govern no pronunciés la paraula "corrupció" en cap moment. Ciutadans ha sigut una destral de doble boca durant les últimes legislatures contra els escàndols que esquitxen Convergència, i en aquesta ocasió Arrimadas no ha perdut el pas per recordar-li a Mas que la seva força política té "15 seus embargades" i diversos dirigents a la picota. Per això ha mostrat la seva por que els nacionalistes només vulguin la independència "per no haver de retre comptes davant la justícia espanyola".

En aquesta correlació contínua de les seves paraules amb el debat sobiranista, la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans ha insistit a denunciar que Mas, en lloc de "fer política" per "unir els ciutadans", s'ha dedicat a "dividir-los". Però no només això. A més d'acusar el seu rival de "manipular" els independentistes amb un projecte en què ell no creia i que portarà a la "frustració", ara el president crida els ciutadans a incomplir les lleis quan s'ha passat anys obligant a complir-les. "No cola", ha matisat després Arrimadas. El seu partit no es creu que el líder de CDC, "un home d'ordre", estigui disposat a portar a terme el seu desafiament.

Per acabar-ho d'amanir, Arrimadas ha criticat que el Govern nacionalista estigui instal·lat en el "victimisme" quan ells mateixos han aprovat moltes mesures al Congrés de la mà del PP i del PSOE. Ha retret, per exemple, que recolzin la reforma laboral o la reforma energètica al Congrés i després n'abominin al Parlament.

LA RESPOSTA DE MAS

Mas ha recorregut a la ironia per respondre a Arrimadas, que l'havia acusat de manipular els catalans. La gent que ha sortit al carrer i s'ha mobilitzat en els últims anys ha de ser, per al president en funcions, “gent sense criteri propi i que es creuen el primer que se'ls diu”, que  els manipula el “xaman al Palau de la Generalitat que els porta un per un al carrer, encara que per a això es necessiten unes quantes mans i braços”.

Notícies relacionades

El líder de Convergència ha explicat que l'evolució a posicions independentistes ha sigut en paral·lel a la resta de la societat. “¿Està prohibit en democràcia evolucionar amb els temps? Hem evolucionat perquè el país ha evolucionat. No tindríem credibilitat si no haguéssim canviat amb el país perquè significaria que som insensibles a aquesta realitat”. El candidat a la presidència ha reclamat respecte a la representant de Ciutadans. “M'hauria de tenir més respecte no per mi, sinó pel que significo. Mai una sola llista va tenir tants vots des del 1980”. “Nosaltres ens hem enfrontat a tots i no només de boca”.

Sobre els casos de corrupció, ha tornat a assegurar que estan nets. De “sospites n'hi ha a tot arreu, però en l'obra pública no hi ha irregularitats com les que s'està parlant”, i ha marcat distàncies amb els casos de la família Pujol.