L'ONZENA LEGISLATURA

¿On eren els actuals líders del Parlament en la investidura del 2012?

Tres dels quatre presidents de grup van seguir el debat a la Cambra però en altres escons; els altres ni tan sols eren a l'hemicicle

Artur Mas es dirigeix a la tribuna del Parlament durant el debat d’investidura del 20 de desembre del 2012.

Artur Mas es dirigeix a la tribuna del Parlament durant el debat d’investidura del 20 de desembre del 2012. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Una altra mostra del tsunami polític que ha suposat el procés sobiranista de Catalunya. Artur Mas és l'únic primera espasa del debat d'investidura celebrat el 21 de desembre del 2012. Algunes sigles (CiUCDCUnióERCICV-EUiA) han desaparegut del Parlament i també alguns dels seus líders (mireu a sota de tot). Per contra, nous noms s'han situat a primera línia quan fa tres anys més d'un s'hauria fet un fart de riure si li arriben a dir que avui estaria ocupant una plaça a la Cambra catalana.

JORDI TURULLJunts pel Sí

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, el convergent Jordi Turull, va tenir seient a les primeres files del saló de plens però no hi va intervenir. En aquells temps, era portaveu de CiU, i el dirigent de l'extinta federació que ocupava el seu càrrec actual era ni més ni menys que Oriol Pujol Ferrusola, que va acabat deixant l'escó al ser imputat en un presumpte cas de corrupcióRaül Romeva, que va encapçalar la llista de la coalició sobiranista a les eleccions del 27-S, el desembre del 2012 era diputat al Parlament europeu per ICV. Uns dies abans que Artur Mas fos investit president per segona vegada gràcies als vots de CiU i ERC, Romeva i altres diputats catalans van elevar una queixa a Brussel·les  per l'atac al català que, segons la seva opinió, representava la 'llei Wert'. 

INÉS ARRIMADASCiutadans

El 2012 va ser l'any de la seva estrena com a diputada. No estava asseguda al costat d'Albert Rivera. Estava asseguda a l'escó del darrere del líder de Ciutadans, a l'última fila de l'hemicicle. Aquell dia, els llocs d'escuders de Rivera estaven en mans de Jordi Cañas i de Carina Mejías. El primer va acabar deixant l'escó l'abril del 2014 arran de la seva imputació per un presumpte delicte de frau fiscal. La segona va deixar el Parlament en les últimes eleccions municipals per convertir-se en la líder del partit taronja a l'Ajuntament de Barcelona. Dos moviments que van contribuir de rebot a impulsar la carrera d'Arrimadas, que aquest dilluns seguirá la sessió com a líder de Ciutadans a la Cambra i també com a cap de l'oposició.Asseguda ara a la segona a la dreta, just al darrere dels consellers, demà oferirà el seu primer discurs.

MIQUEL ICETAPSC

No va seguir el debat d'investidura des de la bancada del PSC, sinó a les butaques de la mesa de la Cambra. Era secretari primer de l'òrgan de control, càrrec que va ocupar fins al juliol del 2014 per ordre de Pere Navarro: el llavors líder dels socialistes catalans va preferir Maurici Lucena com a portaveu del partit a la Cambra catalana després que Iceta exercís aquestes funcions durant nou anys. Curiositats de la política, Navarro va acabar dimitint el juny del 2014 com a primer secretari del PSC després de la debacle a les eleccions europees del 25-M i Iceta el va rellevar com a màxim dirigent del partit el juliol del 2014. Es va produir un doble intercanvi de papers: el nou líder dels socialistes li va tornar la moneda al seu antecessor i el va enviar a la secretaria de la mesa.

LLUÍS RABELLCatalunya Sí que es Pot

Quan Mas va aconseguir la reelecció com a cap del Govern de la Generalitat, Lluís Rabell acabava d'estrenar-se com a president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), càrrec al qual va accedir l'octubre del 2012. "En aquella època encara estàvem avaluant amb els membres de la plataforma Prou Retallades l'èxit de la vaga general del 14 de novembre", afirma. "A la FAVB, vam dissenyar com havia de ser el nostre full de ruta en la relació amb el govern municipal de Xavier Trias. Va ser una relació complicada i vam tenir un debat intern sobre com hauríem d'actuar. Vaig seguir el debat d'investidura, sí, però llavors no em podia ni imaginar que jo acabaria sent diputat al Parlament. Havia vingut a la Cambra alguna vegada, però per assistir a algunes comissions", rememora.

XAVIER GARCÍA ALBIOLPPC

S'acostava a l'equador del seu mandat com a alcalde de Badalona. Els dies pròxims al debat d'investidura d'Artur Mas no eren gaire tranquils en l'àmbit municipal per a Xavier García Albiol. El 18 de desembre del 2012, el consistori va celebrar un ple en què l'oposició el va pressionar per l'escàndol del 'cas Gómez'. En síntesi, la polèmica girava al voltant de David Gómez, un regidor del PP al municipi a qui Albiol va haver de repudiar després que diversos comerciants i empresaris l'acusessin d'extorsionar-los. Un dels suposats afectats, per exemple, va denunciar que li demanaven diners a canvi de deixar-li obrir en pau els seus negocis. I dos constructors van acusar el consistori de deure-li 784.000 euros per obres que l'exregidor va ordenar pel seu compte i risc. L'alcalde ho negava, però l'oposició va elevar les seves sospites que no només Gómez estava al cas de les operacions.   

Notícies relacionades

ANTONIO BAÑOSCUPAntonio Bañus treballava com a periodista ‘free lance’ col·laborant, entre altres mitjans, amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i eldiario.es. Pocs dies abans de la investidura d'Artur Mas, va rebre l'encàrrec d'escriure un llibre sobre l'efervescència independentista que va cristal·litzar en la gran manifestació de la Diada del 2012. El resultat va ser ‘La rebel·lió catalana’ (La Butxaca. Grup 62), una reflexió periodística que va atraure l'atenció dels dirigents de la CUP, que van començar a convidar Baños als seus actes i debats. I fins avui.

Turull, Arrimadas, Iceta, Rabell, Albiol, Baños... ¿i on són els que hi havia llavors? Doncs aquí.