PLE AL PARLAMENT SOBRE LA INDEPENDÈNCIA

JxSí i la CUP presenten la ruptura amb discursos diferents

El Govern no aplaudeix la intervenció d'Anna Gabriel, de la CUP

Romeva defensa que "ha arribat l'hora d'anar a totes"

Aquest país fa temps que diu, alt i clar, que ha arribat l’hora d’anar a totes, diu el líder de Junts pel Sí. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Hi ha una "voluntat massiva, clara i incontestable a favor de fer camí", ha proclamat el portaveu de Junts pel SíRaül Romeva. L'exeurodiputat d'ICV ha donat un to social a la seva defensa de la resolució que planteja la "desconnexió" respecte a l'Estat, parlant en termes fins i tot de "revolució" en diverses ocasions. "La independència va essencialment de garantir els drets de les persones i que la gent pugui viure millor”. Després de repassar els punts de la resolució, ha llançat un missatge desafiador a l'Estat: “Potser hi ha qui creu que carregant als tribunals amb artilleria legislativa s'aturarà aquest clam. Lamento dir-los que això ja no hi ha qui ho pari. Si no avui, serà demà, si no nosaltres, seran altres, però aquest país fa temps que diu alt i clar que ha arribat l'hora d'anar a totes".

En la seva intervenció, la diputada de la CUP Anna Gabriel, just a l'iniciar el seu discurs, ha carregat no només contra l'Estat espanyol sinó també contra les desigualtats "fruit de polítiques dels diferents governs, també des de la Generalitat". La diputada anticapitalista ha subratllat la seva exigència de "deixar enrere" la Catalunya de "les retallades, les privatitzacions" i la corrupció. La representant de la CUP ha exigit que s'implanti la resolució aprovada avui "sigui quin sigui el conflicte que comporti amb l'Estat, proclamem la nostra insubordinació democràtica".

REFERÈNDUM SUPERAT

Notícies relacionades

Tant Gabriel com Romeva han anunciat el seu vot contrari a la resolució de Catalunya Sí que es Pot perquè han considerat que el seu pla basat en un referèndum ha quedat superat."Tot i coincidir en la necessitat de donar resposta immediata a la urgència social i de donar inici al procés constituent, la proposta de demanar de nou un referèndum ha quedat superada pels fets, no hi podem votar a favor", ha argumentat el diputat de JxSí. "No recull el moment d'insubordinació" actual, ha dit la parlamentària anticapitalista respecte a CSQP. En aquest sentit, ha afegit que l'autonomia política "ha deixat de ser el marc" i és un instrument totalment "subordinat" a l'Estat.

Gabriel ha finalitzat amb una defensa del "republicanisme", de l'"ètica basada en la decència". I ha finalitzat amb un "salut i república" que ha merescut aplaudiments de la CUP i de diputats de Junts pel Sí, amb qui han compartit la resolució que avui es vota. En canvi, els membres del Govern, amb Artur Mas al capdavant, no han aplaudit Anna Gabriel.

 Artur Mas