EL POLS SOBIRANISTA

La declaració de ruptura, un text amb 72 hores de vida

El Govern recorrerà la resolució dimecres i el TC la podria suspendre aquest mateix dia o dijous

Rajoy posa en marxa el recurs al TC per frenar la ’desconnexió’ de Catalunya. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tantes setmanes i mesos s'han etiquetat com a decisius per al futur del procés independentista que l'adjectiu ha deixat de ser meritori. No obstant, l'aprovació de la declaració de ruptura al Parlament i la seva coincidència amb l'intent d'investidura d'Artur Mas faran que els esdeveniments es precipitin en els pròxims dies. Aquest és el calendari més imminent.

DILLUNS, 9 DE NOVEMBRE

-El Govern central inicia els tràmits per presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la resolució sol·licitant el preceptiu informe al Consell d'Estat. L'escrit anirà firmat pel president Mariano Rajoy.

-Artur Mas obre el debat d'investidura amb una intervenció sense límit de temps.

DIMARTS, 10 DE NOVEMBRE

-Els grups de l'oposició repliquen el discurs d'investidura d'Artur Mas. A la tarda tindrà lloc la primera votació del candidat a president, en què requereix majoria absoluta per ser elegit. Junts pel Sí necessitaria almenys sis vots a favor de la CUP.

-Reunió del Consell d'Estat per elaborar el dictamen requerit pel Govern.

-El president Mariano Rajoy es reunirà a la Moncloa amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per coordinar la resposta al Parlament.

DIMECRES, 11 DE NOVEMBRE

--Reunió del Consell de Ministres per aprovar la presentació del recurs al Tribunal Constitucional. Previsiblement, el Govern sol·licitarà a l'alt tribunal la suspensió cautelar de la resolució en el moment que sigui admesa a tràmit, invocant l'article 161.2 de la Constitució.

-El Tribunal Constitucional celebra el ple en què admetrà a tràmit el recurs i suspendrà el text independentista. A partir d'aquest moment, en virtut de la reforma del TC impulsada pel PP, el tribunal podria sancionar o suspendre qualsevol càrrec públic que desplegui actuacions derivades del text impugnat.

DIJOUS, 12 DE NOVEMBRE

Notícies relacionades

-Segona votació d'investidura d'Artur Mas. El líder de CDC necessita majoria simple (més vots a favor que en contra) per ser reelegit president. En cas que tampoc sigui investit, la presidenta del Parlament ha de presentar nous candidats de manera successiva en un termini màxim de dos mesos, per a la qual cosa podria obrir una nova ronda de contactes amb els grups a fi de comprovar si es proposen altres noms.

9 DE GENER

-És la data límit per investir un president de la Generalitat. Si encara no s'ha aconseguit, es convocaran automàticament noves eleccions per al mes de març.