EL DEBAT SOBIRANISTA

Artur Mas: les idees clau del seu discurs

El candidat a president carrega contra el Govern central i subratlla la independència com a únic camí per a un futur més pròsper

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / ROGER PASCUAL / BARCELONA

Artur Mas ha dedicat el seu discurs d'investidura a dibuixar la independència com l'únic camí viable per a un futur millor després del bloqueig que segons la seva opinió ha imposat el Govern central. Aquestes són les principals idees que ha llançat el líder de Convergència al llarg d'una intervenció que s'ha prolongat durant més d'una hora i mitja.

1. ATACS A L'ESTAT ESPANYOL

L'aspirant a la reelecció ha començat el seu discurs amb durs retrets a l'Estat espanyol per no acceptar un referèndum. "Segueixen girant l'esquena al diàleg i a la negociació". "¿Qui vol viure en un Estat que tracta els demòcrates com a delinqüents?".

2. UNA DECLARACIÓ QUE NO ÉS UNA DUI

Mas ha afirmat que la declaració rupturista aprovada pel Parlament no és una declaració unilateral d'independència sinó l'inici d'un procés constituent. Ha admès que el 27-S no es va aconseguir el 50% dels vots per poder proclamar una DUI.

3. EL FULL DE RUTA

Mas parla de ser cada dia "menys autonomia i més Estat". Proposa una legislatura de "no més de 18 mesos" que culmini el "procés constituent" amb un "referèndum d'aprovació de la república".

4. TOC D'ATENCIÓ A LA CUP

El president en funcions ha llançat un toc d'atenció a la CUP, que es nega a investir-lo. "Sense investidura el procés quedarà encallat. Si no hi ha prou sintonia entre el timó i les veles, no hi ha navegació".

5. TERCERES VIES MORTES

El líder convergent desdenya qualsevol solució intermèdia al debat sobiranista. Afirma que Catalunya fa "més de 100 anys" que proposa terceres vies, l'última, la de l'Estatut del 2006, i no han arribat mai a bon terme.

6. L'INFRAFINANÇAMENT

Segons el president en funcions, Catalunya té un dels Estats del benestar més ben desenvolupats del món, amb una de les esperances de vida és elevades, però pateix un "infrafinançament" per part de l'Estat espanyol que posa en perill aquest sistema.

7. MESURES SOCIALS

El líder de CDC es compromet a garantir la sanitat i l'educació públiques, recolzar el món de la cultura i impulsar més ajudes al tercer sector. Tot un gest a la CUP, entestada a no facilitar la seva investidura.

8. LA CULPA DE LES RETALLADES ÉS DE RAJOY

Pioner de l'"austeritat" i del dèficit zero abans fins i tot que ho aprovés el Congrés dels Diputats, Mas culpa el Govern de Mariano Rajoy del que abans ell anomenava ajustos. “Catalunya no hauria tingut retallades si haguéssim tingut un estat propi".

9. MIRAR AL NORD

Notícies relacionades

El mandatari nacionalista es fixa en països com Dinamarca, Àustria i Finlàndia tant en les qüestions socials com en les econòmiques. Afirma que s'ha d'aconseguir situar la taxa d'atur en els estàndards d'aquests estats.

10. LA CORRUPCIÓ

"Després d'un gran esforç, Catalunya és una de les institucions més transparents de l'Estat espanyol". Ni una sola autocrítica sobre els casos de corrupció que esquitxen el seu partit.