El Parlament aprova iniciar el procés d'independència

La majoria absoluta de Junts pel Sí i la CUP tira endavant una declaració que crida a obeir només les lleis que emanin de la Cambra catalana

El Parlament aprova amb 72 vots a favor i 63 en contra la proposta independentista.  / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dilluns la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP que insta el Govern de la Generalitat a iniciar el procés d'independència i construir una república. Els 72 vots dels dos partits sobiranistes (62 més 10) han atorgat la majoria absoluta a una declaració de ruptura que crida el futur Executiu (ja es veurà si n'hi ha i amb quin president) a acatar només les normes que emanin de la Cambra catalana i fer cas omís del Gabinet central i de les sentències del Tribunal Constitucional (TC), que reaccionarà aviat.

Al finalitzar la sessió, en què el no ha sumat 63 vots, cap uixer ha retirat la bandera d'Espanya ubicada al saló de plens, al darrere d'on seu la presidenta, Carme Forcadell. Tampoc s'ha arriat la que oneja a dalt de tot de la façana del Parlament. Però el desafiament està servit. 

Del 9-N al 9-N. Just un any després que Artur Mas es tragués de la màniga un "procés participatiu" per burlar el veto del TC, els partits independentistes han redoblat el repte. El seu text advoca per "iniciar la creació de l'Estat català independent en forma de república" i compta amb un annex en què es detallen les primeres "mesures a prendre" en qüestions socials. Aquestes actuacions se salten suspensions estatals per "blindar drets fonamentals" i subratllen per exemple la necessitat d'aplicar el decret contra la pobresa energètica, no fer cas de la 'llei Wert' i mantenir el model d'immersió lingüística i fer cas omís de la 'llei mordassa' i la llei d'administracions locals.

ELS DISCURSOS  

Tant Raül Romeva (Junts pel Sí) com Anna Gabriel (CUP) han defensat la seva proposta de resolució conjunta amb un discurs de manual (sobiranista). L'exeurodiputat d'ICV i la parlamentària anticapitalista han insistit que Catalunya no pot seguir un altre full de ruta que no sigui la independència perquè segons la seva opinió l'Estat espanyol ha coartat contínuament l'autogovern català i els seus 'fets diferencials' lingüístics i culturals. A la vegada, han defensat el "procés constituent" de l'hipotètic Estat català com l'eina perfecta per construir un país que no arrossegui els defectes de l'autonomisme i apliqui l'Estat del benestar en el seu grau més excels.

TOMBADA LA PROPOSTA DE SÍ QUE ES POT

Notícies relacionades

El rebuig de l'oposició ha sigut meridià. Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC) i Xavier García Albiol (PPC) --els seus 11 diputats han mostrat banderes d'Espanya i senyeres a l'acabar la votació--, han insistit que la declaració rupturista desborda tots els marcs legals i no fa més que accentuar la divisió dels catalans en dos blocs just després d'uns resultats electorals, els del 27-S, en què els sobiranistes van obtenir el 47,8% dels vots i, per tant, van perdre el seu "plebiscit". Aquests tres grups han reclamat que la votació es fes en veu alta, amb cada diputat pronunciant-se de forma individual, però la majoria sobiranista ho ha rebutjat i s'ha aplicat el mètode tradicional de prémer el botó.  

També Catalunya Sí que es Pot ha carregat contra el text de Junts pel Sí i la CUP. El portaveu de la força de l'esquerra alternativa, Joan Coscubiela, ha acusat els sobiranistes de presentar un document que és un "cul-de-sac", una "declaració d'insurgència inviable" que alimenta el "xoc de trens" i que, segons la seva opinió, només convé al PP i als independentistes. Sí que es Pot, en aquest paper de 'bloc dels sense bloc' que vol jugar el que duri aquesta legislatura, ha presentat una proposta alternativa que planteja un referèndum pactat amb l'Estat per al 2016. Aquest text, però, només ha aconseguit el suport dels 11 diputats de l'esquerra alternativa, mentre que els 10 de la CUP s'han abstingut i els 114 restants hi han votat en contra.