Rajoy emplaça el PP a redirigir la campanya cap a la unitat d'Espanya

El cap del Govern prepara els seus per a l'arribada d'una reforma constitucional

Diu, després del pacte amb UPN, que derogarà la disposició transitòria que afecta Navarra

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / PATRICIA MARTIN / MADRID

L'imminent debat sobre la resolució independentista al Parlament i la ronda de contactes que els últims dies ha impulsat el president Mariano Rajoy per fer front a l'agreujament del desafiament independentista ha canviat la campanya electoral d'un PP que, segons el CIS publicat ahir, segueix al capdavant i a quatre punts del PSOE. Així ho demostra el fet que ahir, en una reunió a porta tancada amb la junta directiva nacional popular -màxim òrgan del partit entre congressos-, Rajoy avisés els seus que, a més de l'economia (que segueix considerant com el que més importa als ciutadans), serà tema central en vigílies del 20-D el que es refereix a la «unitat d'Espanya».

Els populars, i no ho oculten, creuen que la situació que es viu ara a Catalunya els va bé electoralment perquè reforça la figura del president (i candidat a la reelecció), que és qui té la potestat constitucional per donar resposta i que, a més a més, ha aconseguit l'aval del PSOE, Ciutadans i agents socials. «L'Estat té instruments per evitar un disbarat», va recalcar ahir Rajoy, en al·lusió a l'intent de desconnexió amb Espanya.

Davant els seus companys, es va referir a la decisió del Tribunal Constitucional de permetre el ple del Palament de dilluns amb un «s'han de que respectar les resolucions judicials», atès que el PP exigeix als altres «que les respectin». Dit això, va insistir a dir que ell recorrerà la resolució secessionista una vegada aprovada i que sabrà actuar «amb prudència i proporcionalitat» en la resposta jurídica que es vegi obligat a donar.

COALICIONS ELECTORALS/ La convocatòria de la junta directiva dels conservadors va ser un formalisme. Aquest òrgan havia de ratificar els acords que el PP ha establert amb el PAR a Aragó; UPN, a Navarra; els Majoreros, a Fuenteventura, i Fòrum d'Astúries (el partit de l'expopular Francisco Álvarez Cascos), a Astúries. I ho va fer. Al matí, Rajoy s'havia desplaçat a Saragossa i a Pamplona per firmar uns pactes que donaran lloc a coalicions electorals. A parer del líder popular, en les pròximes eleccions importa fins a «l'últim vot» que es pugui aconseguir, atesa la incertesa del resultat, segons uns sondejos més canviants del que és habitual.

Notícies relacionades

I va ser en l'acte del president a Pamplona, i en presència dels seus socis d'UPN, on es va comprometre a derogar de la Constitució la disposició transitòria quarta, que preveu la incorporació de Navarra a Euskadi, si hi ha debat sobre la reforma de la Carta Magna.

Resulta sorprenent que Rajoy, que ha esquivat des de l'agost el debat de la reforma de la llei fonamental, tregui el tema públicament d'aquesta qüestió i d'aquesta manera. Dimecres passat, van ser els màxims responsables d'UGT i CCOO els que van afirmar que, en la seva conversa amb el president, aquest no havia descartat obrir una ponència sobre la reforma constitucional la pròxima legislatura. Pas a pas va preparant el cos als populars. O això sembla.