La petició de suspendre el ple de la ruptura divideix el TC

Ciutadans, PSC i PPC registren junts al tribunal els seus recursos d'empara

Alguns jutges prefereixen esperar que Rajoy impugni el text secessionista

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID /JOSE RICO / BARCELONA

El ple del Tribunal Constitucional (TC) té previst admetre a tràmit avui dijous els recursos presentats per Ciutadans, PSC i PPC contra els acords adoptats per la Mesa del Parlament per debatre la proposta de Junts pel Sí i la CUP en què es declararà la independència.

Fonts jurídiques han explicat que l'admissió dels recursos no genera dubtes entre els 11 magistrats, però que la petició de Ciutadans i del PPC de suspendre cautelarment la celebració del ple planteja alguna discussió més. Alguns jutges són partidaris de no decretar la suspensió perquè són conscients que el Govern de Mariano Rajoy recorrerà la declaració de ruptura amb Espanya així que sigui aprovada pel Parlament dilluns que ve. En aquesta demanda previsiblement es demanarà la suspensió de la declaració, que serà acordada immediatament pel tribunal.

A més, les citades fonts opinen que és millor suspendre la declaració que el debat, ja que tenen clar que el Parlament celebrarà la sessió malgrat el mandat de l'alt tribunal. I el TC no vol, de moment, aplicar la recentment aprovada reforma que el faculta per suspendre les autoritats o els funcionaris que no compleixin les seves resolucions, segons reconeixen les mateixes fonts.

ACCIÓ CONJUNTA / La decisió de suspendre o no el ple formarà part avui del debat que mantindran els magistrats a compte dels recursos d'empara de Ciutadans, el PSC i el PPC, que ahir van escenificar la seva primera acció coordinada contra el bloc independentista. Els líders parlamentaris de les tres forces, Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, van presentar junts davant el TC els respectius recursos d'empara per intentar impedir que el Parlament debati la declaració de ruptura de Junts pel Sí i la CUP.

Cada grup va presentar el seu propi, però tots tres coincidien en l'argument de base: la resolució és manifestament inconstitucional. La diferència era que els recursos de Ciutadans i del PPC sol·liciten explícitament la suspensió de la convocatòria del ple que ha de votar la moció, previst per dilluns que ve, mentre que en el recurs del PSC no es reclama aquesta mesura. Iceta ho va justificar assegurant que la sol·licitud de frenar el debat té molt poques possibilitats de prosperar, ja que no consten precedents similars.

Notícies relacionades

ELS MOTIUS / El primer front comú de calat de les forces contràries a la independència va ser celebrat pels seus tres protagonistes, encara que amb intensitats i tons adaptats a l'estil i la parròquia de cadascú. Arrimadas va afirmar que la moció rupturista «desafia l'ordre democràtic», es va alegrar que les tres forces hagin estat «a l'altura» i va confiar que aquesta sigui la primera de moltes accions conjuntes contra la «deriva secessionista».

Com és habitual, Albiol va ser el guanyador en contundència provocativa. «Això no és un procés de sobirania, sinó de tirania inadmissible», va clamar el cap de files del PPC, que també es va felicitar per comptar amb el suport del PSC i de Ciutadans. Molt més mesurat, Iceta va subratllar que el Govern de Mariano Rajoy tindrà els socialistes «al seu costat» per impedir el que, al seu parer, és un intent de «trepitjar els drets» dels catalans.