EL POLS SOBIRANISTA

La premsa internacional recull el xoc de trens entre Catalunya i l'Estat

Mitjans com 'The Guardian', 'The New York Times' o 'La Stampa' miren cap al 20-D com a via a una solució al conflicte

Informació de la web de ’The Guardian’ sobre la proposta de Junts pel Sí i la CUP.

Informació de la web de ’The Guardian’ sobre la proposta de Junts pel Sí i la CUP.

3
Es llegeix en minuts

La proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP per avançar cap a la independència de Catalunya ha sigut recollida per bona part de la premsa internacional. Tots han destacat el xoc de trens que s'acosta entre Catalunya i el Govern espanyol davant el tret de sortida que els independentistes han donat cap a la insubordinació per aconseguir la ruptura amb Espanya

THE GUARDIAN

 "La 'declaració d'independència' de Catalunya dóna el tret de sortida a la confrontació amb Madrid". El diari britànic subratlla que Catalunya "s'ha posat en la via cap a la col·lisió amb el Govern després que del nou Parlament hagi impulsat una resolució per  'començar el procés de creació d'un estat català que tindrà la forma de república'". 'The Guardian' apunta que es tracta "efectivament d'una declaració unilateral d'independència" i recull que les forces no independentistes han qualificat la proposta de cop d'Estat. El rotatiu també recull, en una notícia a part, la reacció de Mariano Rajoy, assegurant que "la justícia prevaldrà". El rotatiu apunta que la declaració independentista "podria servir per activar la meitat d'electors catalans que no recolzen la independència i que podrien votar massivament candidats no secessionistes en les eleccions del 20 de desembre".

THE WASHINGTON POST

"Defensarem la unitat i combatrem la independència". El diari de la capital dels EUA titula la informació sobre el tema amb la reacció de Mariano Rajoy, que qualifica de "provocació" la iniciativa independentista, "contrària a la Constitució, a la llei, als sentiments de la majoria de catalans i a la voluntat democràtica dels espanyols. El rotatiu recorda que Junts pel Sí i CUP sumen 72 diputats de 135 i que les dues formacions no s'han posat d'acord per formar govern.

THE NEW YORK TIMES

"Creix l'escalada entre els separatistes catalans i el Govern espanyol". El diari novaiorquès considera la nova picabaralla entre Catalunya i l'Estat un episodi més de l'estira i arronsa de les dues parts i recorda que Rajoy ja ha amenaçat altres vegades de denunciar Artur Mas davant la justícia. Com 'The Guardian', 'The New York Times' també fa una lectura en clau de les generals del 20-D i considera que el pols "s'ha convertit en una eina dels candidats per posicionar-se de cara a les eleccions generals". "La disputa ha permès a Rajoy, que afronta una fragmentació del mapa electoral espanyol, presentar-se com el guardià de la integritat d'Espanya". El diari considera que cada pas que ha fet Rajoy en aquest assumpte ha servit per "engrandir la figura de Mas".

POLITICO

"Els partits catalans impulsen la via cap a la independència". El digital apunta que Junts pel Sí i CUP consideren que les eleccions del 27-S els van donar el "mandat democràtic" per separar-se d'Espanya i destaca que les dues formacions discrepen en molts assumptes i no han pogut encara arribar a un acord de govern.  

LA STAMPA

"Catalunya accelera cap a la independència". El diari italià subratlla que es "precipiten les coses a Catalunya", on, a penes constituït el Parlament, es prepara la votació d'una resolució "molt explícita" per trencar amb Espanya. 'La Stampa' apunta al 20-D com a data clau per a tot el procés. "Amb un nou Govern, la situació podria canviar. Amb un Executiu d'esquerres es reobriria el diàleg entre Madrid i Barcelona. Amb un Executiu de dretes, el conflicte es pot radicalitzar".

CORRIERE DELLA SERA

"Els partits secessionistes catalans firmen una proposta d'independència". El diari italià recull les paraules de Rajoy advertint que "els que volen dividir aquest país no ho aconseguiran".

EURONEWS

Notícies relacionades

"Catalunya inicia la ruta cap a la independència". La cadena de televisió recull que Junts pel Sí i la CUP volen debatre la proposta al novembre i que si s'aprova el procés cap a la creació d'un nou estat duraria no més de 18 mesos.

CTVNEWS 

"Els partits secessionistes catalans entren una proposta parlamentària per trencar amb Espanya". La cadena de televisió del Canadà publica una informació d'AP en què considera la proposta de resolució de Junts pel Sí i CUP "l'anunci de l'inici formal de la ruptura amb Espanya i la formació d'una república a Catalunya", encara que apunta que "és improbable que vagi més enllà d'un acte simbòlic ja que la regió encara no ha format govern".