el pols sobiranista

C's i PSC demanen a la Mesa del Parlament que reconsideri la declaració sobiranista

Els dos grups juguen amb el PPC la carta que Albiol encara no ha nomenat portaveu i no es pot fer la reunió per fixar el ple

C's i PSC demanen a la Mesa del Parlament que reconsideri la declaració sobiranista

CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

Ciutadans i el PSC han registrat aquest dijous al Parlament dues propostes perquè la Mesa reconsideri l'admissió a tràmit de la resolució sobiranista presentada per Junts pel Sí i la CUP, en què s'inicia el procés de ruptura amb Espanya. Encara que els textos s'han presentat per separat, tots dos partits incideixen que el document sobre la "república catalana" no es pot portar al ple perquè falta per constituir-se un grup parlamentari, el del PPC, i per tant no es pot celebrar la junta de portaveus per fixar l'ordre del dia. A més, denuncien que el text independentista contravé la legalitat i ni tan sols hauria de ser posat a votació. 

L'òrgan de control, reunit des de les deu del matí, debatrà els nous documents en la mateixa reunió en què els independentistes (que tenen majoria per quatre a tres) intentaran que el seu escrit es tramiti per la via urgent perquè pugui ser votat la setmana que ve al ple.

Però els tempos estan a l'aire. El PPC, que dimarts també advocava per presentar una altra proposta perquè la Mesa reconsideri la resolució sobiranista, ha evitat registrar cap escrit en aquest sentit. Tenen de temps per nomenar el seu representant fins al dijous dia 5, de manera que si esgoten el termini, la junta de portaveus que decideix l'ordre del dia dels plens no es podria reunir fins al divendres 6. Això obligaria a celebrar com a molt aviat el ple en cap de setmana o el 9 de novembre, el mateix dia que està prevista la primera votació d'investidura.

ELS DOCUMENTS

Notícies relacionades

Ciutadans, socialistes i populars van obrir converses dimarts a la tarda per treballar en una resolució conjunta i reclamar un informe als serveis jurídics de la Mesa. Aquest dimecres, encara que formalment han anat per separat, els documents presentats per els grups d'Inés Arrimadas Miquel Iceta segueixen la mateixa tesi argumental i s'alineen amb l'estratègia dels populars.

Ciutadans, a part de recordar que falta per constituir-se un grup parlamentari, incideix en el fet que la resolució sobiranista vulnera tota la legalitat vigent, i reclama al seu torn un informe als serveis jurídics del Parlament perquè avaluïn la proposta. El del PSC ve a dir més o menys el mateix. Escrit de manera diferent, però amb les mateixes tesis argumentals.