Rajoy: "La declaració no produirà ni un sol dels seus efectes"

El president qualifica la iniciativa de Junts pel Sí i la CUP d'"acte de provocació" i assegura que utilitzarà tots els mecanismes polítics i jurídics per detenir el procés independentista

Rajoy respon a la resolució independentista plantejada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

"Els que volen separar Espanya han de saber que no ho aconseguiran", ha afirmat Mariano Rajoy aquest dimarts en resposta a la proposta de resolució registrada aquest dimarts al Parlament per Junts pel Sí i la CUP per impulsar l'inici del procés cap a la independència de Catalunya. El president ha subratllat que quan sigui aprovada la declaració pel Parlament, el Govern farà ús de tots els instruments legals per detenir-la. "Aquesta proposta no obtindrà ni un sol dels seus efectes", ha ressaltat.

Rajoy, en una declaració institucional política a la Moncloa, ha qualificat d'"acte de provocació" la iniciativa dels grups sobiranistes, uns grups que, ha afegit, "no aconseguiran la majoria de vots". "El Govern garanteix i garantirà que no aconseguirà els seus objectius. L'Estat no renunciarà a l'ús dels mecanismes polítics i jurídics que en defensa de l'interès general i de la sobirania d'Espanya li atribueixen la Constitució i les lleis", ha afegit.

Així mateix, el president ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat" i ha assegurat que mentre ell estigui al capdavant del Govern, "els que volen separar Catalunya d'Espanya han de saber que no ho aconseguiran". I ha insistit en el seu argument que és partidari del "diàleg" i de la "moderació".

Poc abans de la declaració, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha telefonat al president del Govern per parlar de la resolució de Junts pel Sí i la CUP.

Sánchez i Rajoy han quedat que mantindrà "una via directa de diàleg" davant les conseqüències que es puguin derivar de la proposta de resolució parlamentària en què es declara de forma solemne "l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república", han informat fonts socialistes.

Notícies relacionades

El líder del PSOE ha traslladat a Rajoy que la postura del seu partit davant el repte sobiranista és clara: "Llei, diàleg i política".

L'última vegada que Sánchez va conversar amb Rajoy va ser a començaments de setembre per queixar-se per la iniciativa del PP de presentar una reforma del Tribunal Constitucional sense comptar amb els socialistes.