EL CAMÍ CAP A LES URNES

Colau refà la unitat amb ICV i Podem de cara a les generals

Barcelona en Comú aprova concórrer al 20-D amb el partit lila i els ecosocialistes

Iniciativa accepta les condicions però vol una llista d'«obediència catalana»

Colau i Iglesias, el 26 de juny a l’Ajuntament de Barcelona.

Colau i Iglesias, el 26 de juny a l’Ajuntament de Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Després de la seva voluntària absència en la campanya de Catalunya Sí que es Pot al 27-S, Ada Colau i els seus tornaran a confluir amb Podem i ICV-EUiA de cara a les eleccions generals. El plenari de Barcelona en Comú va beneir a última hora d'ahir la seva integració en la coalició que ja tenien emparaulada els ecosocialistes i el partit de Pablo Iglesias, que recuperarà ara la unitat exhibida en els comicis municipals que va ser clau per a la victòria de Colau i la manca de la qual va ser un dels factors que va perjudicar Sí que es Pot en les autonòmiques. L'alcaldessa, que ha liderat en persona les negociacions amb el número dos de Podem, Íñigo Errejón, va defensar en la reunió la necessitat de concórrer al 20-D per enfortir les opcions d'un canvi de Govern a la Moncloa.

Evidentment, abans d'arribar fins a la decisió d'ahir, Colau ha encarrilat amb Podem i ICV-EUiA les seves condicions per presentar-se en comunió, tot i que la fórmula concreta com es presentin -la candidatura conjunta és la que compta amb més números- serà objecte d'una pròxima reunió de la cúpula de Barcelona en Comú. La principal exigència de l'alcaldessa era que la llista l'encapçali una persona independent, fora de l'òrbita dels partits, i que altres figures sense carnet nodreixin un bon percentatge de la candidatura, a imatge i semblança de la que la va catapultar a ella mateixa fins a l'alcaldia de Barcelona al maig.

Podem hi estava d'acord des del primer moment i ICV-EUiA, que aspirava a situar el seu coordinador, Joan Herrera, al capdavant de la llista, s'avé a cedir aquesta plaça en benefici del consens. No obstant, es dóna per fet que el colíder d'Iniciativa es presentarà a les primàries per ser el número u ecosocialista a la llista de confluència. ¿I quin paper jugaria Colau en la llista? Doncs, segons fonts de la negociació, l'alcaldessa s'inclina per ocupar el simbòlic últim lloc de la candidatura.

Respecte a l'altre escull, com s'ha de dir la marca, en aquest cas ha sigut Podem el que ha aconseguit que els seus socis acceptin que el seu nom figuri en primer lloc, seguit d'una «expressió de confluència», com la va definir ahir Herrera. Sota aquestes premisses, un dels noms que guanya més punts seria Podem en Comú. Davant l'amenaça de repetir els errors de la campanya de les catalanes, el partit d'Iglesias ha fet valer la popularitat del seu nom per no tornar a diluir-se en una marca que pugui impedir-li recuperar els vots potencials que el 27-S van migrar cap a altres latituds, com Junts pel Sí, la CUP i Ciutadans.

Notícies relacionades

ICV-EUiA ADVERTEIX / Les negociacions secretes entre Colau i Errejón han posat en alerta ICV-EUiA, que comença a témer que, per tercera campanya, la seva empremta quedarà invisibilitzada davant el protagonisme omnímode d'Iglesias i l'alcaldessa de Barcelona. Per intentar marcar terreny, els màxims dirigents de la coalició, Herrera i Dolors Camats, d'ICV, i Joan Josep Nuet, d'EUiA, van sortir a la palestra ahir per reclamar que la candidatura sigui «d'obediència catalana», una forma de dir-li a Iglesias que la confluència catalana ha de tenir un missatge i una estratègia singulars, diferents de la seva campanya a la resta d'Espanya.

Fonts de la cúpula d'Iniciativa van insistir que volen una campanya «amb personalitat pròpia» i en què «es visibilitzin tots els components» de la coalició, i encara que van advertir Podem i Barcelona en Comú que falten serrells per tancar, van admetre que en cap cas perilla la confluència.