el 9-N davant el tsjc

"Mas president, Catalunya independent"

Els manifestants congregats davant el tribunal exalcen la figura del líder de CDC i carreguen contra la justícia espanyola

Multitud concentrada a les portes del Palau de Justícia per mostrar el seu suport al president Mas. / ALBERT BERTRAN

Multitud concentrada a les portes del Palau de Justícia per mostrar el seu suport al president Mas.
Mas, davant la porta del Palau de Justícia, aplaudeix els ciutadans congregats per donar-li suport.

/

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

Artur Mas no ha arribat a pes de braços al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però gairebé. Més de 6.000 persones l'esperaven aquest dijous a les portes del jutjat per expressar-li el seu suport abans de declarar com a imputat per la consulta alternativa del 9-N. El president de la Generalitat en funcions ha arribat minuts després de les 9.30 hores acompanyat per la plana major de Junts pel Sí, pels representants de la CUP Antonio Baños i David Fernàndez i pels 400 alcaldes que, amb les seves vares de comandament, havien iniciat una processó des del Parlament fins al tribunal. "Tots som Mas" i "Mas president, Catalunya independent" han sigut els lemes més corejats pels manifestants durant una passejada de més de 100 metres. Mas els ha correspost, des de dalt de l'escalinata, alçant el braç i fent el símbol de les quatre barres amb els dits. La seva dona, Elena Rakosnik, el mirava visiblement emocionada des del carrer.

Notícies relacionades

Els crits d'ànim al president han sigut tan constants com els crits contra els jutges. En els moments de pausa en què no es corejava 'Els segadors' o es clamava "independència, independència", els congregats han recorregut al repertori futbolístic en les entonacions per proclamar "fora, fora, fora la justícia espanyola", acusar el TSJC de ser la "inquisició" i reclamar una Constitució catalana. El secretari general de Manos LimpiasMiguel Bernard, s'ha emportat una sonora esbroncada quan atenia la premsa i les acusacions de "Manos Limpias, feixistes espanyols". Ha hagut d'abandonar la zona.

EN RECORD DE LLUÍS COMPANYS

En aquesta nova jornada "històrica" per al sobiranisme tampoc hi han pogut faltar les referències a Lluís Companys, afusellat avui fa 75 anys pel franquisme i a qui Mas ha fet el seu homenatge abans de dirigir-se a l'avinguda a què dóna nom a Barcelona. Les casualitats també han volgut que aquesta via porti el nom de l'expresident republicà. Diversos manifestants portaven fotografies de l'exdirigent d'ERC i alguns fins i tot han fet algun 'collage' posant la foto de Mas al costat. "Es nota, se sent, Companys està present", ha sigut una altra de les proclames. Si hi havia membres de la CUP per la zona, a part de Baños i Fernàndez, han pogut comprovar que la concurrència tenia clar que l'actual president en funcions és qui hauria de seguir al capdavant del procés sobiranista des de la Generalitat. La majoria d'ells han expressat tant afecte i devoció per Mas que l'han elevat a categoria de símbol.