EL CAMÍ CAP A LES URNES

IU i Podem renuncien a concórrer junts el 20-D

Les dues parts donen per trencades les negociacions després d'una reunió a la seu del partit lila

Alberto Garzón i Pablo Iglesias, a la seu de Podem, durant la reunió mantinguda entre tots dos el 24 de juny.

Alberto Garzón i Pablo Iglesias, a la seu de Podem, durant la reunió mantinguda entre tots dos el 24 de juny. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

No hi ha acord i el final de les negociacions és definitiu. El candidat d'IU a la Moncloa, Alberto Garzón, no concorrerà a les eleccions generals del 20 de desembre amb la marca Podem. Després de quatre mesos de converses, estira-i-arronses, avisos a navegants i tensió sostinguda, el cop de porta final ha arribat aquest dimarts, en una reunió a la seu del partit lila a Madrid. Els representants de les dues forces han constatat el que era evident: que ni Garzón està disposat a integrar-se a Podem, ni Podem vol arribar a un acord estatal amb IU perquè s'estima més seguir fidel al seu ADN i no diluir-se en una sopa de sigles.

La ruptura no s'ha escenificat entre els dos líders, que mantenen un vincle d'amistat. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, és aquesta setmana a Estrasburg, pel ple del Parlament Europeu. I Garzón ha preferit enviar-hi emissaris d'IU, en un gest que ja presagiava el missatge final, ja que la federació d'esquerres sempre ha exigit com a element irrenunciable que la col·laboració es concretés amb la fórmula de coalició electoral, sabent que els 'podemites' no acceptarien perquè suposaria incomplir el seu full de ruta fundacional. Tot i així, el secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, i la responsable d'anàlisi, Carolina Bescansa, s'han reunit durant una mica més d'una hora amb els representants del diputat malagueny Toni ValeroClara Alonso i Adolfo Barrena a la seu del partit d'Iglesias.

RES NOU

Notícies relacionades

Sobre la taula, cap proposta nova ni cap possible avanç. Els representants dels dos partits s'han limitat a constatar que la decisió de Garzón ja era en si mateixa un 'no', a l'haver-hi enviat Barrena, el número dos d'IU federal, i Valero, responsable d'organització a Andalusia, quan fins ara les converses s'havien mantingut en persona amb el candidat a la Moncloa. De fet, els dirigents del partit lila no han conegut la presència de tots dos fins al moment de la reunió, quan han intuït amb claredat quina era la resposta.

Podem li havia ofert fins a l'últim moment presentar-se amb la marca Podem a Andalusia, a la seva província natal de Màlaga, en el marc d'un acord autonòmic o provincial d'unitat popular, però IU va reclamar des del principi les seves sigles i un pacte estatal. L'obstacle ha sigut insalvable. Podem ha emès un comunicat en què lamenta la decisió de Garzón  i explica que seguirà amb el full de ruta establert en la seva assemblea fundacional de Vistalegre (Madrid) l'octubre del 2014.