EL DEBAT SOBIRANISTA

Baños: "D'aquí n'hem de sortir amb un Estat propi"

Reitera que la CUP no s'ha mogut "ni una coma" pel que fa a no votar la investidura de Mas

"No hi ha acord possible amb l'Estat espanyol, ni amb l'actual ni amb el que surti del 20-D", sosté el diputat de la CUP

1
Es llegeix en minuts
LAURA ESTIRADO / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Després de presentar el full de ruta, el diputat de la CUP Antonio Baños ha passat aquest divendres per 'El matí de Catalunya Ràdio' per insistir en el que va ser el nus gordià expressat hores abans en la conferència del seu partit: la "ruptura" prèvia amb l'Estat espanyol abans de la investidura del president.

"D'aquí n'hem de sortir amb Estat propi", ha dit contundent Baños, que no ha volgut posar data a aquesta república catalana: "Com més aviat millor, però estem en fase exploratòria i això és molt complex". Les negociacions també, però Baños no ha volgut parlar d'anticipar eleccions, perquè "si parlem d'eleccions anticipades, ja donem per fet el fracàs de les negociacions". I ha tornat a recordar que "en la investidura de Mas, no ens hem mogut ni una coma", si bé ha dit que "en el procés i la república catalana tothom és necessari, també Mas, encara que no es pot fiar tot a una sola persona". 

DESOBEDIÈNCIA

Baños ha insistit en la idea que el Parlament sorgit del 27-S ja és sobirà i, per tant, legitimat per desobeir el Tribunal Constitucional, perquè és "un òrgan forà absolutament desprestigiat". En aquest sentit, ha posat l'exemple de recaptar l'impost de dipòsits bancaris suspès pel TC. Es tractaria, ha afirmat, de "saltar-se els bloquejos i aplicar aquestes lleis i sobretot les que afecten drets socials". I ha dit tranquil·litzador que "no passarem de la llei al caos, no hi haurà buit legal, ens regirem per la legislació catalana".

Notícies relacionades

"Ara el que toca és el què, el com i el quan", la república catalana, amb un pla de xoc i amb desobediència a lleis com la 'llei Wert'. Sobre el quan, Baños no ha volgut posar data, però ha recordat que en realitat és des del diumenge del 27-S, "¡és ja!", perquè "no hi ha acord possible amb l'Estat espanyol, ni amb l'actual ni amb el que surti del 20-D".

Respecte a la possible "presidència coral" de la Generalitat, suggerida la setmana passada per la també diputada electa de la CUP Anna Gabriel, Baños ha afirmat que "no abandonem cap idea i les que sortiran i més sortides imaginatives, les plantegem, les deixem sobre la taula, no abandonem aquesta idea. Estem en converses exploratòries. Quan parlem del qui arribarem a parlar d'això".