Primer discurs del monarca davant l'Assemblea

Els eurodiputats d'Esquerra Plural plantaran el Rei durant el seu discurs davant el Parlament Europeu

Podem no se sumarà a la iniciativa i el PP la qualifica d'acte de "mala fe"

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / ESTRASBURG

Els eurodiputats d'Esquerra Plural (entre ells, els d'Iniciativa per Catalunya) al Parlament Europeu plantaran el rei Felip VIdurant la seva intervenció, prevista per a aquest migdia, davant la sessió plenària del Parlament Europeu. La intenció dels europarlamentaris és anar-se'n del ple en el moment en què el Monarca comenci el seu discurs.

La decisió d'Esquerra Plural ha sigut anunciada en una carta firmada per l'eurodiputada d'Iniciativa per Catalunya Marina Albiol i sostenen que el gest és un acte de “coherència” per ser la monarquia espanyola una institució que no ha sigut elegida democràticament i davant la qual reclamen “un referèndum” en què “el poble decideixi la manera com es vol governar”.

VALORS REPUBLICANS

Els eurodiputats, que emmarquen la seva acció “en la defensa dels principis i els valors republicans”, demanen “una democràcia real en l'elecció de tots els càrrecs de l'Estat”.

Els eurodiputats de Podem no se sumaran a la plantada al rei. “Sóc una persona elegida per la ciutadania per ocupar aquesta representació al Parlament Europeu i no en faré deixament per res ni per ningú”, ha assenyalat l'eurodiputada de Podem.

DURES CRÍTIQUES DEL PP

Per la seva part, el grup popular ha emès un comunicat acusant “d'ignorància” i “mala fe” els eurodiputats d'Izquierda Unida.

Notícies relacionades

En el que serà el seu primer discurs com a rei davant aquesta institució, el rei Felip es dirigirà a la sessió plenària del Parlament Europeu. Amb aquesta al·locució del monarca es commemora el 30 aniversari de l'ingrés d'Espanya a la Unió Europea.

El president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, va convidar el rei Felip VI a intervenir en la sessió plenària durant la visita que el Monarca va fer el mes d'abril passat a les institucions europees.