LES VISITES DEL MONARCA A L'EUROCAMBRA

Els discursos del Rei (emèrit) a la UE

Joan Carles va intervenir dues vegades davant el Parlament Europeu, on Felip 'debuta' aquest dimecres

El rei Joan Carles, en una de les seves intervencions nadalenques a televisió.

El rei Joan Carles, en una de les seves intervencions nadalenques a televisió. / AFP / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

nit en sessió solemne a Estrasburg, el ple del Parlament Europeu escoltarà aquest dimecres per tercera vegada les paraules d'un rei espanyol. Felip VI va ser convidat l'abril passat pel president de l'Eurocambra, Martin Schulz, a intervenir davant els 751 eurodiputats, com ja va fer en dues ocasions, i en contextos polítics molt diferents, el seu pare, el rei Joan Carles. La primera vegada que Joan Carles va intervenir davant el Parlament Europeu va ser el 14 de maig del 1986, pocs mesos després de l'adhesió d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea. El món estava dividit en dos blocs que semblaven irreconciliables i el sobirà va sol·licitar a la UE que jugués fort a favor de la distensió entre els Estats Units i l'URSS. Els 22 minuts de discurs van ser interromputs sis vegades pels aplaudiments de tots els grups excepte pels diputats de l'extrema dreta, liderats per Jean-Marie Le Pen i Giorgio Almirante. El Monarca va subratllar que Europa, com Espanya, és un projecte "d'unitat en la diversitat".

Notícies relacionades

Dotze anys després, el 7 d'octubre del 1998, Joan Carles va tornar a Estrasburg per fer un altre gest a la "diversitat" d'Espanya. El Rei va defensar "el diàleg, la conciliació i el respecte als interessos de cadascun dels pobles" com l'única via per resoldre els problemes polítics a Europa, i va destacar la necessitat de respectar les "singularitats regionals" i la "diversitat cultural" dels estats europeus. "No són possibles les respostes individuals i autàrquiques", va afirmar.

Encara com a príncep d'Astúries, Felip va anar per primera vegada a l'Eurocambra el 9 de febrer del 1999 en el marc d'una visita d'estudis a les institucions europees. Ja com a rei, Felip VI va debutar a les institucions comunitàries el 15 d'abril, a Brussel·les. Aquella visita va deixar una imatge que quedarà gravada en la memòria: el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es va saltar el protocol i va aprofitar la seva salutació al Monarca per entregar-li una caixa amb les quatre primeres temporades de la sèrie 'Juego de tronos' (una part de l'acció de la sèrie té lloc en una ciutat anomenada Desembarcament del Rei). "Em salto el protocol per fer-li un regal que crec que li agradarà", li va dir durant la breu salutació. "Molt bé, no l'he vist", li va respondre amb un somriure Felip, agraint-li el present.