La CUP fixa avui les exigències sota l'amenaça d'eleccions

L'ANC adverteix que s'haurà de tornar a les urnes si Mas no obté la investidura

Convergència i ERC esperen que la proposta obri la porta a un acord

Botran, Baños, Julià de Jòdar, Reguant i Gabriel, en un acte de la CUP.

Botran, Baños, Julià de Jòdar, Reguant i Gabriel, en un acte de la CUP. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABIER BARRENA / BARCELONA

La CUP trenca aquesta tarda el seu mutisme. Després d'unes jornades de debat intern, la força independentista i anticapitalista ha convocat una conferència per exposar les seves condicions de cara a la nova etapa oberta després del 27-S. La intervenció arriba precedida de silenci sobre les negociacions (si és que n'hi ha formalment) i un soroll de pressió creixent perquè la CUP acabi cedint i faci possible amb els seus vots la investidura d'Artur Mas. En aquest context, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va advertir ahir que si no hi ha acord perquè Mas sigui president, caldrà convocar noves eleccions.

La CUP exposarà avui el seu full de ruta, i ho farà per parts: Benet Salellas abordarà la proposta de ruptura amb l'Estat; Eulàlia Reguant, el pla de xoc contra la pobresa; Gabriela Serra, el procés constituent, i Josep Manuel Busqueta (diputat electe, com la resta dels ponents) s'encarregarà de fer un «emplaçament públic», és a dir, anunciar la llista curta de condicions i demandes a Junts pel Sí per poder obrir negociacions.

Només 24 hores abans d'aquesta conferència política, Jordi Sànchez ja va llançar un avís previ sobre les conseqüències d'un no de la CUP a Mas: «Seria un problema, i ho dic obertament, ja té vostè el titular», va apuntar en una entrevista a Catalunya Ràdio. I, sobre un possible vot negatiu de la força anticapitalista, va afegir: «¿Seria un problema perquè aniríem a unes eleccions? Escoltant el que diuen els uns i els altres, probablement. Però la responsabilitat de la CUP i de Junts pel Sí no permetrà que, havent arribat on hem arribat, hàgim de convocar els ciutadans a les urnes perquè no hi hagi acord».

En línia amb aquestes declaracions, a CDC mantenen que Artur Mas ha de repetir al càrrec i que el programa de govern és negociable únicament fins a cert punt. «Tenim temps; tard o d'hora investiran el president», afirma un conseller. També ERC es mostra optimista sobre un futur acord.

Notícies relacionades

Per una altra part, una vegada formulats aquests principis, a Convergència s'obren portes discretament sobre noms alternatius. I més enllà de CDC, a Junts pel Sí existeixen també invitacions a l'optimisme imaginatiu: «Que Artur Mas sigui el nostre candidat no és incompatible amb fer un sistema de lideratge més coral, com ha sigut la nostra campanya», va afirmar el diputat electe de Junts pel Sí Toni Comín en una entrevista a El Siglo.

UN ALTRE MODEL DE PARTIT / Respecte a l'estructura de la CUP, s'assembla molt poc a la dels partits clàssics. El que aquesta tarda exposaran els fins a set oradors de la força anticapitalista és fruit d'un laboriós treball des de les bases del partit i té poc o res a veure amb la política tradicional. Les més de 100 agrupacions territorials de la CUP allotgen gairebé 1.500 militants. Aquí, a la base, és on s'ha discutit el que avui s'exposarà. D'aquestes agrupacions territorials surten els 60 membres que formen el consell polític del partit, l'òrgan que dissabte passat, reunit a Montesquiu, va discutir durant tres hores les conclusions extretes de la militància. Però no és el consell polític el que redacta la proposta, sinó el secretariat nacional, un òrgan format per 15 persones. Com es veu, es deixa un marge de maniobra molt limitat als negociadors.