RECURS DE LA GENERALITAT

El vot exterior, al Suprem

El Govern català portarà davant l'alt tribunal les «nombroses anomalies» detectades pels catalans a l'estranger i obrirà una web per recollir les denúncies

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Una de les constants de la passada campanya electoral, al marge del debat entre el  i el no i de les picabaralles entre candidats, ha sigut el vot dels catalans residents a l'estranger. En total, estan en aquest cens 196.062 persones, una xifra elevada i que podia haver sigut determinant en el resultat. Finalment, es van registrar 21.771 sol·licituds per participar en els comicis del 27-S (segons la llei electoral, els residents a l'estranger han de demanar el vot al seu consolat). Una prova de la importància d'aquest vot exterior és l'escó 63 de Junts pel Sí que al final no ha sigut (aquest resultat hauria facilitat la investidura d'Artur Mas com a president), que va estar unes hores a expenses de l'escrutini d'aquestes paperetes.

Durant la campanya, el Govern va sol·licitar diverses vegades a la Junta Electoral Central ampliar el termini del vot per correu d'aquests electors davant els endarreriments registrats en la recepció de la documentació necessària per realitzar aquest tràmit. El dilluns 21, dos dies abans que acabés el termini, molts residents a Mèxic, Costa Rica, Xile, l'Equador i la Xina es trobaven en aquesta situació, segons va denunciar la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Davant les «nombroses anomalies», el Govern va anunciar ahir que pensa actuar mitjançant un recurs davant el Tribunal Suprem. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la vicepresidenta i portaveu, Neus Munté, va denunciar la «negativa continuada» de la Junta Electoral a «ampliar els terminis». Munté va considerar aquesta obstinació com una «insensibilitat» envers els catalans a l'estranger que es van trobar amb dificultats en els tràmits per exercir el seu dret al vot.

La portaveu del Govern va definir aquest dret com a fonamental i «inviolable» i va avançar que si el Suprem desestima el recurs, tenen previst «estudiar totes les vies de defensa davant altres instàncies internacionals».

Queixes via web

Notícies relacionades

Així mateix, l'Executiu català posarà en marxa una pàgina web per recollir les denúncies de tots aquells residents a l'estranger que «han vist vulnerat el seu dret al vot».

En la seva última negativa a ampliar el termini, la Junta Electoral al·legava que l'Oficina del Cens havia «remès tota la documentació electoral dins dels terminis legalment establerts» i negava que s'hagués produït «cap circumstància excepcional que aconsellés endarrerir el termini». A més, recordava que Catalunya es regia per la llei electoral espanyola i que aquesta no permet modificar «la data de l'escrutini general», fixada per al tercer dia després dels comicis; és a dir, avui.