CITA AMB LES URNES

Pablo Iglesias recorda que el 27-S marca "la graella de sortida" per a les generals

La cúpula de Podem seguirà la nit electoral des de Madrid i Errejón es queda a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Podem s'ha armat com una maquinària de guerra electoral per guanyar els comicis legislatius. Els seus dirigents han construït el partit com una eina resolutiva al servei d'una victòria a les generals, perquè consideren que només des de la presidència del Govern es pot obrir un procés constituent que torni als ciutadans els drets socials espoliats per les elits. Per això Podem estatalitza totes les seves campanyes, subratlla que és imprescindible guanyar la Moncloa, "assaltar el cel", com va deixar clar Pablo Iglesias des de l'assemblea fundacional del partit, a Vistalegre (Madrid) l'octubre passat. Es van estatalitzar les europees del 2014, les andaluses al març, les municipals i les autonòmiques al maig i, ara, també --salvant totes les particularitats del cas català-- el 27-S.

El resultat que surti aquest diumenge de les urnes, insisteixen, servirà per definir els llocs de sortida de la carrera al desembre. "Després de les eleccions catalanes hi haurà una graella de sortida per a les generals", ha admès el secretari general de Podem en una entrevista a la cadena SER, per subratllar que aquests comicis determinaran les posicions més enllà de Catalunya. "Hi ha quatre partits estatals que ens estem enfrontant i comptarà molt per al que passi a les generals", ha destacat.

La reflexió no és intranscendent, per dos motius. En primer lloc, força l'electorat català a votar al Parlament mirant també a la Moncloa, posició que pot alterar l'elecció d'alguns indecisos i fins i tot activar els abstencionistes, dels quals Podem depèn tant. I a més, brinda a Iglesias una mena de caserna d'argumentari per diumenge. Els resultats del 27-S difícilment seran bons per a Podem en clau catalana, atenent als pronòstics demoscòpics, però poden ser defensables amb una lectura estatal: si les enquestes es compleixen, el partit morat quedarà per sobre dels socialistes i del PP, que són els seus principals rivals a les eleccions del desembre. Només seria superat per Ciutadans, però a ningú se li escapa que el partit d'Albert Rivera no té el mateix pes a Catalunya, amb presència al Parlament des del 2006, que a Espanya.

JORNADA CLAU

Notícies relacionades

Per això, les declaracions d'Iglesias per plantejar el 27-S en clau de partits estatals resulten premonitòries dels arguments que pot defensar la nit electoral: Podem supera el PP, el PSOE i el resultat de C's no és extrapolable. ¿Sentirem una melodia semblant en aquesta la nit electoral? Més que probable, però de moment, l'únic segur és que el secretari general i la resta de l'executiva analitzaran la jornada des de la seu del carrer Princesa, a Madrid. Allà hi haurà, entre altres, la secretària d'anàlisi política --que analitza les enquestes--, Carolina Bescansa, i el secretari d'organització, Sergio Pascual.

L'única excepció serà la del secretari polític, el número dos i responsable d'estratègia, Íñigo Errejón, que serà a Barcelona, entre el quarter general de la candidatura Sí que es Pot i els platós de televisió.