Sánchez s'ofereix per tancar la «crisi de convivència»

El secretari general del PSOE crida a «reconstruir» la unitat a Catalunya

Iceta critica per primer cop Sí que es Pot i reprova que demani el referèndum

Iceta va tornar a ballar ahir a Cornellà. El va secundar Antonio Balmón, en presència de Sánchez i Eva Granados.

Iceta va tornar a ballar ahir a Cornellà. El va secundar Antonio Balmón, en presència de Sánchez i Eva Granados. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / CORNELLÀ

La immersió durant 10 dies de Pedro Sánchez en la campanya catalana sembla haver-li deixat empremta: ahir es va definir com un «catalanista progressista» a la Barceloneta; va dir que el PSC era també el seu partit, i es va oferir a Cornellà a «reconstruir» «l'enorme fractura que està provocant l'immobilisme de Rajoy» així com la «unitat a Catalunya», amenaçada per la «crisi de convivència».

Per descomptat, en el periple català, Sánchez no ha oblidat en cap moment recordar el seu repte del mes de desembre. «L'únic partit que ofereix una solució que pot garantir la convivència entre el conjunt d'espanyols» , va dir, és el PSOE, «un partit que no és fruit d'una torrentera i pot canviar Espanya com ho va fer Felipe González el 1982».

Com que el ball ha marcat la campanya de Miquel Iceta, després de l'esclat inicial i de les reticències dels dies següents, el candidat del PSC ha acabat explotant-lo a fons fins i tot en els seus discursos. A part de les seves bromes sobre l'oportunitat que li brinda de contacte amb Sánchez -«tot el que provoqui alegria i felicitat és benvingut»-, Iceta va demanar ahir la mobilització dels militants perquè «mentre uns estan embalats, altres sembla que estan adormidets». «Això no ho aconseguirem amb cops de maluc», va afegir. I les metàfores dancing (no tan profuses com les marineres de Mas, però gairebé) van seguir: «Volem ballar amb la resta d'Espanya, perquè no es pot ballar sol. Jo no em puc queixar perquè he trobat una nova parella de ball».

CIUTADANS I SÍ QUE ES POT / Entre els responsables de campanya del PSC hi ha la sensació que la possibilitat de passar al davant de Catalunya sí que és Pot diumenge que ve és a l'abast. I que la batalla pel votant metropolità amb Ciutadans serà dura. Potser per això Iceta va dirigir ahir per primera vegada les seves crítiques a la candidatura que encapçala Lluís Rabell, discrepant de la proposta d'aquest de plantejar un referèndum sobre la independència.

Iceta va remarcar que el seu partit «no vol la independència» i per tant vol «derrotar» Junts pel Sí i a la CUP, i va sostenir que a més d'expulsar Mas s'ha de reformar Espanya en un sentit federal, «i ni el PP ni Ciutadans volen aquest canvi». «Però després -va afegir- encara hi ha altres companys amb els quals tenim alguna discrepància, als quals saludem sempre en les lluites de la justícia social; volen que es pregunti als catalans sobre la independència i els diem: ¿no seria millor preguntar abans sobre un nou acord? Preguntar sobre la independència seria el pitjor dels remeis, reconèixer que no podem conviure amb els nostres veïns».

En un missatge adreçat als independentistes, va sostenir que si celebren que una declaració d'independència no els privi de la nacionalitat espanyola i volen seguir mantenint clients i bones relacions amb Espanya (i que el Barça jugui la Lliga), potser hi ha una sola cosa que els fa rebutjar l'Espanya actual. «Arreglarem el que realment els molesta d'Espanya, que és la dreta més casposa de l'Europa occidental», va prometre al míting central dels socialistes al Baix Llobregat.

Notícies relacionades

ESPANYOLITZAR ELS NENS CATALANS / Al començar el matí amb una passejada pel mercat de Santa Perpètua de Mogoda, Iceta va sortir al pas de diverses de les polèmiques del dia. Davant la proposta de Xavier García Albiol de retirar les competències en educació a la Generalitat va replicar que «pensa exactament al revés» que el candidat del PP, «que segueix cometent els mateixos errors que el ministre Wert, que va dir que s'havia d'espanyolitzar els nens».

Sobre la comparació, el dia abans, que va fer Felipe González d'Artur Mas i Pablo Iglesias amb Nicolás Maduro i José Stalin, Iceta va opinar que «és arriscat trobar exemples en la història o en altres països, però Felipe Gonzalez és un gran amic de Catalunya i ens està alertant dels riscos de dividir els catalans».