CAMÍ CAP A LES URNES

Iceta s'ofereix a encapçalar una majoria de qui vulgui "un nou acord amb Espanya"

El candidat del PSC creu que si el 'sí' no és majoritari, "independentistes que són bons patriotes" haurien de sumar-se a aquest "govern de base àmplia"

Miquel Iceta en plena campanya, a Badalona, el 12 de setembre.

Miquel Iceta en plena campanya, a Badalona, el 12 de setembre. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El candidat a la presidència de la Generalitat pel PSC, Miquel Iceta, s'ha tornat a oferir a presidir un Govern de la Generalitat format per les forces que aposten per "un nou acord amb la resta d'Espanya" en lloc de la independència, en resposta a la proposta plantejada aquest dimarts pel candidat d'Unió, Ramon EspadalerUnióRamon Espadaler. Pel que fa a l'oferta de suport a un govern alternatiu per part del president del Govern, Mariano Rajoy, Iceta ha plantejat que el PP només podria entrar en un acord d'aquest tipus després d'una seriosa "autocrítica" que passés per admetre que es va equivocar al combatre l'Estatut i s'obri a negociar una reforma de la Constitució, o un acord polític de contingut similar.

En la seva oferta de "formar un Govern d'àmplia base" si el 'sí' no arriba a la majoria, que ha reiterat aquest dimarts, Iceta ha sostingut en els últims dies que podria incloure les forces "federalistes i autonomistes del centre a l'esquerra", incloent components de Junts pel Sí que en el fons creuen en la necessitat d'un pacte amb el Govern espanyol.

"Crec que hi ha independentistes moderats, que creuen que s'ha d'anar cap a aquesta negociació. Jo crec que si hi ha una majoria independentista serà aquesta la majoria de Govern, hi haurà un govern independentista i podrà legítimament fer avançar les seves idees, però no saltar-se la llei. Si no n'hi ha, també espero que molts independentistes, que són bons patriotes, voldran ajudar-nos a trobar bones solucions per reforçar l'autogovern, per garantir el millor funcionament de la Generalitat i per millorar les condicions de vida dels catalans", ha plantejat també aquest dimarts.

"SOLUCIONS POLÍTIQUES"

Després d'haver-se proposat com la figura capaç d'arribar a un acord i presidir aquest hipotètic govern, Iceta ha valorat així les declaracions d'Espadaler: "Sembla que de moment ja he trobat un soci". "Em veuria molt capaç de ser president si hi hagués una majoria disposada a treballar per un nou acord amb la resta d'Espanya. Però aquesta campanya electoral no és una campanya d'ambicions personals, és una campanya de solucions polítiques, i el PSC, i el seu candidat a la presidència, que sóc jo, farem el que faci falta per fer avançar un programa polític de solucions acordades. Si per fer avançar aquest programa ens toca assumir una responsabilitat com la presidència de la Generalitat, no dubtarem un segon a fer-ho", ha declarat.

EL PAPER DEL PP

Davant l'oferta de Rajoy de recolzar un govern alternatiu no independentista, Iceta ha sostingut que l'alternativa ha de ser "un nou acord amb Espanya que suposi renovar el pacte constitucional de 1978", que no n'hi ha prou de formar "una majoria política diferent de la dels independentistes", sinó que cal posar-se d'acord en una política diferent. "I perquè sigui una aportació útil a la formació d'una alternativa, molt ha de canviar l'actitud política del Partit Popular", ha afegit.

Notícies relacionades

"No m'agradaria -ha prosseguit Iceta- que semblés que poso condicions, però crec que el PP seria més creïble si es vol oferir com a part d'una possible solució si admetés, primer, que es va equivocar combatent l'Estatut d'Autonomia; segon, que s'ha equivocat amb la seva política des del 2011, que en lloc de solucionar el problema l'ha agreujat, i tercer, si estigués disposat, i públicament, a obrir-se a una negociació d'una reforma constitucional o sobre un acord polític d'aquesta naturalesa.

GARCÍA ALBIOL, ELS LLIBRES I L'ODI

Pel que fa a les declaracions del candidat del PP, Xavier García Albiol, en què sostenia que els llibres de text a Catalunya fomenten l'odi a EspanyaEspanya, Iceta ha replicat que el foment de l'odi és un delicte tipificat i per tant Albiol hauria d'"anar al jutjat de guàrdia" si aquesta denúncia tingués fonaments. "No s'hi val fer acusacions de tipus genèric en un tema tan important com aquest. Quan s'acosta el final de campanya no és un moment per aixecar la veu, per extremar els adjectius, sinó per parlar de la forma més sincera perquè el ciutadà es pugui formar una opinió", ha afegit.