el camí cap a les urnes

Albiol qualifica Espadaler de "bomber piròman"

El candidat del PPC acusa el seu rival d'Unió d'haver "encès el foc" del procés sobiranista quan "anava de la mà de Mas"

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Encara que Ramon Espadaler ha deixat el PP al marge en la seva proposta de formar un Govern de "forces no rupturistes", ja que considera que els populars estan fora de la centralitat, Xavier García Albiol ha sortit aquest dimarts al pas de la crida efectuada pel candidat d'Unió i ho ha fet en la mateixa línia que Ciutadans. Ha acusat els democristians d'haver contribuït a avivar "el foc" del procés sobiranista quan governaven amb Convergència i ha resumit aquesta tesi amb el seu estil peculiar: "Espadaler és un bomber piròman".

"Fa dos mesos Unió estava al Govern de la Generalitat de Convergència, el mateix que va impulsar les estructures d'estat", ha recordat Albiol després d'una visita al barri de Ca n'Anglada de Terrassa. El candidat del PPC ha insistit en aquesta qüestió en diverses ocasions, i només ha deixat la porta entreoberta quan ha exigit als democristians que facin "un gest real" per demostrar que es penedeixen d'haver impulsat el sobiranisme i que defensen una Catalunya que segueixi dintre d'Espanya.

LA PROPOSTA DE RAJOY

Albiol també s'ha referit a la proposta del president del Govern centralMariano Rajoy, de formar un Govern d'unitat de les forces no independentistes si Junts pel Sí i la CUP no sumen majoria absoluta. El candidat conservador ha recordat que ell ja ha fet aquest plantejament en altres ocasions i ha tornat a apel·lar especialment al PSC i a Ciutadans. "Estem obligats a deixar de costat el que ens separa perquè la nostra obligació és evitar la independència", ha subratllat.

Notícies relacionades

També ha volgut aclarir que aquest plantejament no pressuposa que ell hauria d'ocupar el càrrec de president. "En funció del resultat ja veurem quin paper hauria d'ocupar cada un", ha matisat, per després carregar contra la candidatura d'Inés Arrimadas per haver rebutjat l'oferta en nombroses ocasions.

Amb el revés que va patir a Badalona com a experiència, ja que les esquerres li van treure l'alcadia malgrat que ell va guanyar les eleccions, Albiol ha mantingut que ha de governar la llista més votada perquè si no és "una estafa democràtica". No obstant, amb els comicis al Parlament ha considerat que es tracta d'una "situació excepcional" i que no veuria malament desallotjar Junts pel Sí de la presidència encara que resultés vencedora "perquè volen trencar amb la resta d'Espanya".