El president del BBVA afirma que el projecte secessionista va contra Catalunya i Espanya

Falta informació concreta i real dels resultats econòmics del plantejament independentista, segons Francisco González

1
Es llegeix en minuts

El president del BBVA, Francisco González, creu que la proposta secessionista catalana "no beneficia ningú" i "va en contra de Catalunya, d'Espanya i del projecte europeu". El màxim executiu del BBVA defensa que hi ha espai per a l'entesa, però "ha de ser --afirma-- sobre la base de propostes coherents amb el marc legal".

Francisco González, que ha participat a Singapur en la reunió anual del Comitè Assessor Internacional de l'Autoritat Monetària d'aquell país, del qual forma part, reconeix en una entrevista amb Efe que la incertesa electoral pot provocar tensions.

"En economia --assenyala--, les expectatives, la certesa, la seguretat jurídica són essencials, i avui a Espanya es plantegen coses que van en sentit contrari". Segons la seva opinió, en el procés electoral a Catalunya "el debat té una enorme càrrega emocional i crec que falta molta més informació concreta i real de les conseqüències econòmiques del que s'està plantejant".

MANIFEST DE LES PATRONALS BANCÀRIES

Algunes d'aquestes conseqüències ja s'han posat de manifest per part de les patronals bancàries en un comunicat, difós divendres, en què van alertar d'una possible "exclusió financera" si Catalunya s'independitza.

Per l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA), la sortida de Catalunya d'Espanya i de la zona euro provocaria greus problemes d'inseguretat jurídica que obligarien les entitats bancàries amb presència en aquesta comunitat a "reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el risc d'una possible reducció de l'oferta bancària, a més d'un encariment i escassetat del crèdit".

Notícies relacionades

Segons Francisco González, aquestes "són qüestions molt serioses i reals" i assenyala que la preocupació prioritària dels polítics hauria de ser mantenir el creixement i intensificar la creació d'ocupació. "Si Espanya segueix amb el seu procés de reformes, té una enorme oportunitat de seguir creixent, creant ocupació i millorant la seva posició competitiva internacional", opina.

"L'afany d'Espanya durant els últims anys ha sigut exemplar. Passar d'una recessió profunda a créixer per sobre del 3% és un clar exemple d'èxit i així ho reconeixen avui per tot el món", subratlla González.