Rabell exhorta el vot obrer per ser la «alternativa» a Mas

La coalició es marca l'objectiu de desbancar C's com a segona força

Sí que es Pot se centra a mobilitzar els abstencionistes dels barris populars

Lluís Rabell, amb el cartell electoral de Catalunya Sí que es Pot, ahir.

Lluís Rabell, amb el cartell electoral de Catalunya Sí que es Pot, ahir. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Estimulada per l'històric èxit a Barcelona però cautelosa davant el discret resultat que li pronostiquen els sondejos, Catalunya Sí que el Pot espremerà en aquestes dues setmanes les crides a la mobilització dels votants metropolitans que tradicionalment participen en les eleccions generals però que s'acostumen a quedar a casa en les catalanes. Un elector de perfil majoritàriament obrer i castigat durament per la crisi i les retallades, «treballador, humil i maltractat», i en què tenen posades les esperances de millorar les seves expectatives i ser l'«alternativa» a Artur Mas, és a dir, de desbancar Ciutadans del segon lloc que ara mateix li auguren les enquestes.

A diferència de la Barcelona en Comú d'Ada Colau, el segon experiment de l'esquerra alternativa, compost per ICV, EUiA, Podem i Equo, ha d'explotar la seva nova marca per compensar l'escassa popularitat del seu cap de llista, Lluís Rabell. Això explica que al cartell electoral hagin optat per potenciar el nom del partit lila, que apareix al costat del lema amb la llegenda ¡I tant que podem!, a costa de sacrificar la imatge del candidat.

La presència constant de Pablo Iglesias en la campanya serà la principal empenta de la coalició. Sí que es Pot fia al seu afilat verb contra la «casta», i en aquest cas sobretot contra Mas, fer despertar les «classes treballadores dels barris humils», el seu target prioritari. I la seva primera visita, dimecres a Rubí, ja va tenir la seva sonada repercussió ahir després de la seva apel·lació a les arrels dels descendents dels que en el passat van emigrar a Catalunya per animar-los a votar el 27-S contra Mas.

«Aquella gent de barri, aquella gent de barri que no vota ha de treure les dents. Aquella gent de barri que no s'avergonyeix de tenir avis andalusos o pares extremenys ha de treure les dents. No podeu consentir que us facin invisibles a Catalunya», va proclamar Iglesias. Independentistes d'origen andalús i extremeny es van regirar a les xarxes socials contra aquest missatge, que van titllar d'«etnicista».

Rabell va sortir en defensa d'Iglesias i va tornar com un bumerang el qualificatiu a CDC espolsant una campanya del partit del 2013 que tenia com a L'Espanya subsidiada viu a costa de la Catalunya productiva. «Això sí que és etnicisme, un missatge d'enfrontament i divisió. És un enfocament de Lliga Nord [partit xenòfob italià]». El mateix Iglesias es va reafirmar ahir en les seves paraules, reforçant l'estratègia de buscar en l'abstencionisme: «A Catalunya hi ha gent invisible que no sol votar. I també són Catalunya».

Notícies relacionades

RETALLADES I CORRUPCIÓ / Rabell no renuncia al cos a cos amb el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva -exmilitant d'ICV-, però es concentrarà a identificar exclusivament la candidatura independentista amb la figura de Mas, i assenyalant en conseqüència ERC i Romeva com a còmplices de les retallades socials i els casos de corrupció.

Pel flanc sobiranista Sí que es Pot atacarà amb l'argument que el referèndum concita més suport social a Catalunya que la declaració unilateral d'independència, i que els dos referents estatals de la coalició, Podem i IU, donen suport al dret a decidir dels catalans, i volen demostrar d'aquesta manera que aquesta tercera via és plausible.