Mas: "No està en joc una DUI tres dies després del 27-S"

El president assegura que no li agrada "gens" una "declaració unilateral en contra de tot"

Junts pel Sí assegura que un Estat independent tindria 11.500 milions d'euros de benefici

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat i candidat a la reelecció en la llista de Junts pel Sí, Artur Mas, ha afirmat, respecte al sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO segons el qual només el 12% dels enquestats estan d'acord a promulgar una declaració unilateral d'independència (DUI) encara que l'independentisme no hagi aconseguit una majoria absoluta de vots el 27-S: "És obvi que a molt poca gent li agrada una declaració unilateral en contra de tot, a mi tampoc m'agrada gens, coincideixo amb la majoria dels catalans".

I ha afegit que "el que està en joc ara no és una declaració unilateral d'independència tres dies després del 27-S, això no està en joc, el que està en joc és si tenim majoria a Catalunya per construir un Estat català o no". Mas ha insistit que les eleccions són la manera de convocar el referèndum que l'Estat no ha deixat fer a Catalunya. "Si a més tenim majoria de vots, tenim més força i legitimitat", ha afegit.

Reconèixer la nació catalana

D'altra banda, Mas ha expressat la seva desconfiança sobre la posició del "PP, el PSOE, Ciutadans i en part Podem" respecte al reconeixement de Catalunya com a nació. "Quan els fas aquesta pregunta tan elemental de si reconeixeries Catalunya com a nació en els màxims textos legals de l'Estats, fixeu-vos el guirigall que organitzen, ergo no ho volen reconèixer”.

Solidaritat amb Espanya

Notícies relacionades

Mas ha participat, amb els també candidats de Junts pel Sí i economistes Germà Bel i Oriol Amat, en un acte de precampanya en què s'ha assegurat que una Catalunya independent no només seria viable econòmicament sinó que podria augmentar les pensions i tindria beneficis d'11.500 milions d'euros. En aquest context, Mas ha obert la porta a mantenir acords de "solidaritat" amb Espanya fins i tot després de la consecució de la independència. "Volem seguir ajudant, sigui a través d'Europa o de forma directa amb un acord directe", ha afirmat.

Per la seva banda, Germà Bel ha desplegat les possibilitats d'acords bilaterals amb el Banc Central Europeu encara en el cas que Catalunya quedés fora de la UE. Mas ha afirmat que el debat sobre si Catalunya quedaria fora de les institucions comunitàries si es declara independent "és una estratègia únicament dirigida perquè gent que pot dubtar de cara el 27-S en lloc del 'sí' es decanti per l'opció del 'no'. És l'estratègia de l'amenaça, de la por".