ELS ASPIRANTS A ENCAPÇALAR EL GOVERN

El 49% no es defineix sobre qui vol al capdavant de la Generalitat

Cap candidat no sobiranista despunta i tots obtenen una puntuació molt baixa

Mas és el preferit pel 20,1% dels enquestats, tot i que suspèn en valoració

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

Artur Mas és el líder polític que compta amb més simpaties per ser president a partir del 27-S, però tampoc per fer repicar campanes. El 20,1% dels enquestats en l'últim sondeig del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) tenen l'actual cap del Govern català com el seu preferit per ocupar el càrrec. L'avantatge del mandatari convergent és ostensible: el segon classificat és Oriol Junqueras (el 8%), mentre que la resta de candidats es queden per sota del 4,5%. No obstant, el 48,6% dels entrevistats, la majoria d'ells ubicats al bloc contrari a la independència, no es defineixen a l'hora de respondre a qui volen al davant de la Generalitat. La pregunta es va formular sense suggerir cap nom, la resposta va ser espontània.

El no sap/no contesta a què s'acullen el 62,2% dels votants no sobiranistes té la seva derivada en el fet que ni un sol cap de llista d'aquest flanc despunta sobre la resta. Ningú sembla tenir prou ganxo. D'aquest sector, Albert Rivera és qui aconsegueix més preferències (el 4,4% dels votants), però no es presenta aquest

27-S perquè ha decidit centrar-se en la carrera a la Moncloa. La presidenciable de Ciutadans, Inés Arrimadas, es queda en un 3,8%, malgrat que és l'aspirant no independentista que congrega més fidelitat. La segueixen Miquel Iceta (PSC, 3,3%), Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot, 2,6%), Xavier García Albiol (PPC, 1,8%) i Ramon Espadaler (Unió, 0,9%).

LA PUGNA ROMEVA-MAS / En el bloc independentista hi ha un 1,8% de catalans que prefereixen Antonio Baños (CUP) com a president, mentre que un 3,3% es decanten pel cap de cartell de Junts pel Sí, Raül Romeva, que després d'alguna vacil·lació va acabar admetent que seria Mas qui ocuparia el lloc malgrat que ell sigui el número 1 de la llista.

Notícies relacionades

Les respostes dels enquestats resolen també el debat a favor del líder de Convergència, que a més pot veure el got mig ple amb un altre indicador: el 37,9% dels independentistes aposten per ell com a president (el 15,3% ho fan per Junqueras i el 6,8% per Romeva). Al mateix temps, no obstant, l'exeurodiputat ecosocialista és el més ben valorat, amb un nota de 6,1 sobre 10, seguit per Junqueras (5,4) i Baños (5,3). Mas, en canvi, no solament suspèn amb un 4,6, sinó que aquesta nota és dues dècimes pitjor que la que va obtenir en l'anterior sondeig.

També suspenen, i amb pitjor nota, Rabell (4,5), Espadaler (4,3), Iceta (3,9), Arrimadas (3,4) i Albiol (2,5). Entre aquests dos últims candidats es dóna el cas que els votants del PPC (el 24,3%) citen més l'aspirant de Ciutadans com la seva preferida com a presidenta que l'exalcalde de Badalona (el prefereixen el 21,6% de populars). Albiol té com a consol que la líder del seu partit, Alicia Sánchez-Camacho, va treure un 1,8 de valoració en l'anterior enquesta, i que el votant de Ciutadans anteposa Rivera a Arrimadas.