ELS TRANSVASAMENTS DELS SIMPATITZANTS

El vaivé dels vots

CDC i ERC mantenen una alta fidelitat del seu electorat i C's esprem les fugues del PPC

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

El procés sobiranista ha convertit la carrera electoral del 27-S en una coctelera de noves sigles i candidats agitada per un vaivé de vots. Ciutadans i CDC-ERC (ara a Junts pel Sí) són els que aconsegueixen mantenir una fidelitat més gran dels seus partidaris respecte a les eleccions del 2012. El PP i el PSC, en canvi, continuen sent uns grans coladors, mentre que els simpatitzants d'ICV-EUiA (companya de Podem a la coalició Catalunya Sí que es Pot) i els antics votants socialistes són els que mostren un grau d'indefinició més alt.

Més de 7 de cada 10 catalans (el 71,1%) que es van decantar per Ciutadans fa dos anys tenen clar que tornaran a fer-ho a finals de mes. Però amb això no n'hi hauria prou perquè el partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas arribés als 25-27 diputats que li vaticina aquest sondeig del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). A falta de comprovar si l'efecte Albiol comença a notar-se les setmanes vinents, una remuntada que diversos càrrecs populars van pronosticar ahir a l'escola d'estiu de Lloret de Mar en un intent d'insuflar ànims als seus, la clau d'aquest notable ascens del partit taronja la té la fuga de paperetes del PPC.

En concret, el 37,8% dels votants conservadors el 2012 (4 de cada 10) asseguren que donaran el seu suport a Arrimadas el 27 de setembre. És el mateix percentatge de persones que afirmen que tornaran a apostar pels conservadors. Una xifra de fidelitat realment baixa, únicament mitigada pel fet que la del PSC encara és pitjor.

La incògnita socialista

Només 3 de cada 10 catalans que van confiar en Pere Navarro (el 30,5%) estan convençuts que ara ho faran per Miquel Iceta. Amb una incògnita en l'aire: el 43,8% d'aquests no defineixen què faran en la pròxima cita amb les urnes, cosa que pot servir al PSC per intentar veure el got menys buit, ja que en els antics votants del PPC la indefinició és molt menor (del 24,3%), cosa que demostra que el marge que té el partit de Mariano Rajoy és més estret a l'hora d'intentar convèncer els seus exsimpatitzants.

La maror és molt menor en el bloc sobiranista. El 65,4% dels catalans que es van alinear amb CiU el 2012 i el 71% dels que ho van fer amb ERC es traslladaran amb ells a Junts pel Sí. En aquest flanc també hi consten com a dades ressenyables que Unió només aconseguirà capitalitzar l'1,6% dels votants de CiU en la seva aventura en solitari i amb Ramon Espadaler al capdavant, mentre que el 21,2% dels partidaris de la CUP saltaran el 27-S als braços de Junts pel sí. La candidatura que lidera Antonio Baños, que mantindrà una fidelitat del 63,6%, es quedarà al seu torn amb el 7,2% de votants republicans i amb el 5,8% dels que van apostar per ICV-EUiA el 2012.

L'aposta per Rabell

Notícies relacionades

Com passa amb el PSC, sembla que els ecosocialistes i Podem no acaben de convèncer els seus amb la seva actual marca de Catalunya Sí que es Pot. Només el 36,5% dels ciutadans que van votar Joan Herrera donen per fet que confiaran en un Lluís Rabell que haurà de continuar arremangant-se per donar-se a conèixer (solament el 36,5% de l'electorat sap qui és). El 42,3% dels simpatitzants d'ICV en els últims comicis al Parlament, en canvi, no es defineixen.

Ciutadans al marge, l'actual inconcreció d'un elevat nombre de votants no sobiranistes demostra que la campanya electoral tindrà en aquesta ocasió una rellevància molt més gran que en anteriors conteses. Durant les tres setmanes vinents la coctelera de paperetes continuarà agitant-se i qualsevol relliscada d'un candidat o un altre tindrà més transcendència que en altres ocasions.