L'ESTRATÈGIA DELS CONSERVADORS

Merkel demana "respecte" a la legalitat i a la "integritat territorial" dels estats de la UE

La cancellera recolza Rajoy en la seva compareixença conjunta a Berlín i li desitja "molt èxit" en les pròximes eleccions

La cancellera Angela Merkel, durant la roda de premsa conjunta amb Rajoy a Berlín.  / ATLAS

2
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat aquest dimarts el seu suport al president del Govern, Mariano Rajoy, davant el desafiament sobiranista català al demanar "respecte" als tractats europeus i a la legalitat que garanteix, ha dit, la sobirania i la "integritat territorial" de cada estat de la Unió Europea (UE). Merkel ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença conjunta a Berlín amb el cap de l'Executiu espanyol, amb qui ha mantingut una cimera informal de dos dies.

Preguntada pel procés sobiranista, Merkel ha admès que ha parlat del tema en el seu repàs de l'actualitat amb Rajoy i ha subratllat la importància de respectar "la legalitat nacional i internacional". Merkel ha dit que la seva posició és "molt semblant" a la del president espanyol.

La cancellera ha expressat la seva "plena confiança" en Rajoy i li ha desitjat "molt èxit" en la pròxima contesa electoral. "El camí d'Espanya va cap amunt i moltes persones ho tindran en compte quan hi hagi les eleccions", ha assenyalat.

"ESPANYA NO ES TRENCARÀ"

El president ha insistit novament que li sembla "injust" que hi hagi ciutadans de Catalunya que s'acabin sentint estrangers al seu país i ha garantit que "la llei es respectarà i Espanya no es trencarà". "El que més m'importa és que tothom voti, que nosaltres defensarem la sobirania nacional", ha dit Rajoy en relació amb les pròximes eleccions generals.

En la roda de premsa, Rajoy ha tret pit de la gestió del seu Executiu de la crisi econòmica i ha apuntat, com a "gran repte" en què s'ha d'"incidir en el futur", a la creació de més llocs de treball.

ELS REFUGIATS

Sobre la crisi dels refugiats que ha centrat la cimera, Rajoy ha dit que la Comissió Europea ha de fixar quins països són "segurs" i treballar per "harmonitzar" la gestió del pla d'asil a tots els països. El president ha assenyalat la importància "d'ajudar" els països d'origen, del programa europeu de retorn i de lluitar conjuntament amb els països d'origen contra les màfies que trafiquen amb els refugiats.

Notícies relacionades

Rajoy ha recordat que el compromís del Govern és que Espanya aculli 2.739 persones. Segons ha dit, el nombre de persones que demanen asil s'ha triplicat. Aquest és, ha dit, "el repte més important a què s'enfronta Europa", i ha reclamat col·laboració per poder donar "resposta" al conflicte. El president ha dit que es pot tornar a parlar de la quantitat de persones a acollir, però ha reclamat a la Comissió Europea que demani a Itàlia Grècia que posi en marxa centres d'acollida per als refugiats, una política europea d'asil i una política global d'immigració.

PERSPECTIVES ELECTORALS

Preguntat sobre les seves perspectives electorals, el cap de l'Executiu ha assegurat que "el PP guanyarà les pròximes eleccions" i que el contrari seria perjudicial per al país.