EL DEBAT SOBIRANISTA

El PP anuncia una reforma perquè el Constitucional pugui sancionar Mas

Els conservadors registren al Congrés una proposició de llei per donar mecanismes al TC que garanteixin l'execució de les sentències

"La broma s'ha acabat", assenyala Albiol, que veu en la proposta "l'evidència" que "ningú proclamarà la independència de Catalunya"

El candidat popular a la Presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, acompanyat pel portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, aquest dimarts. / EFE / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Govern central prepara una reforma de la llei que regula el Tribunal Constitucional (TC) per dotar aquest organisme de capacitat sancionadora contra qui vulneri la legalitat i no acati les sentències. L'anunci l'ha fet a Madrid, a 10 dies de l'inici de la campanya del 27-S, el portaveu del Grup Popular al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb el candidat del PPC a les eleccions catalanes, Xavier García Albiol.

Notícies relacionades

En al·lusió directa al pla sobiranista del president Artur Mas, Albiol ha proclamat: "La broma s'ha acabat". El candidat popular veu en la proposta "l'evidència" que "ningú proclamarà la independència de Catalunya".

SUSPENSIÓ

"Hem vist situacions de desacatament i això s'ha d'acabar", ha assenyalat Hernando en la roda de premsa. La reforma estableix, segons el text de la proposició, "un règim específic per als supòsits d'incompliment de les resolucions del Tribunal Constitucional". "En aquests casos", afegeix, "el Tribunal sol·licitarà un informe" i "podrà imposar multa coercitives, acordar la suspensió a les autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment o encomanar al Govern de la Nació, fins i tot en funcions, l'execució substitutòria". "Tot això", subratlla, "sense perjudici que es puguin exigir les responsabilitats penals que corresponguin".