ELECCIONS CATALANES

El dispositiu electoral del 27-S costarà 15,7 milions d'euros

El pressupost és deu milions inferior al dels anteriors comicis a la Generalitat

Cinc milions i mig de catalans estan cridats a les urnes el 27 de setembre vinent

2
Es llegeix en minuts

La consellera de GovernacióMeritxell Borràs, ha explicat aquest dimecres que la Generalitat té previst destinar al voltant de 15,6 milions d'euros a la logística de les eleccions del 27-S27-S, una xifra que suposa un estalvi de prop de 10 milions respecte al que s'havia destinat a anteriors convocatòries electorals.

Borràs ha explicat que gran part d'aquest estalvi --prop de sis milions d'euros-- és degut a l'acord entre els partits a l'hora de reduir el cost de l'enviament de propaganda electoral, encara que també s'han ajustat despeses en altres partides diferents.

Borràs ha detallat que, amb el cens provisional, estan cridats a les urnes 5.510.713 catalans --96.944 votants més que el 2012--, dels quals 195.533 són residents a l'estranger, encara que el cens definitiu no es coneixerà fins a l'1 de setembre.

La consellera ha destacat que la principal tasca del Govern català a partir d'ara serà informar els votants a l'estranger dels tràmits que han de seguir per votar el 27-S. Per fer-ho usaran una campanya institucional, una pàgina web, el telèfon 012 i fins i tot oferiran informació a través del servei de missatgeria instantània Telegram.

Borràs ha explicat que en la campanya institucional no es farà al·lusió al caràcter plebiscitari que el president de la Generalitat, Artur Mas, vol imprimir als comicis, i ha apuntat que seguirà la línia del decret de convocatòria "que és impecable i no es pot impugnar".

PROBLEMES PER VOTAR DES DE L'ESTRANGER

Pel que fa als catalans residents a l'estranger, ha reconegut que el fet que els tràmits s'hagin de fer a l'agost dificulta les coses, i ha destacat que històricament els ciutadans han trobat problemes a les ambaixades i els consolats per exercir el seu dret a vot des de l'estranger.

"El 2012 i amb anterioritat els residents a l'estranger han tingut verdaders problemes per poder votar", ha subratllat, i ha recordat que la Generalitat no té competències en aquesta part del procés electoral --són del Govern central-- però farà tot el possible perquè funcioni.

"Traballem i ho seguirem fent per vetllar per un procés democràtic i modern. És necessari que els ciutadans tinguin totes les facilitats per fer-ho", ha continuat, i ha assegurat que no volen ni pensar que des del Govern central puguin pensar a posar traves perquè els residents a l'estranger votin.

VOT EN BRAILLE

Notícies relacionades

Borràs també ha destacat que en aquesta ocasió la Generalitat facilitarà que els invidents tinguin garantit el dret a votar sense ajuda de ningú i amb tota llibertat. Així posaran a disposició de qui ho requereixi un "kit braille" en què hi haurà totes les paperetes de tots els grups amb el nom de la candidatura en braille.

"És un element clau perquè les persones invidents puguin exercir el seu dret a vot sense ajuda de ningú i amb tota llibertat", ha afegit, i ha explicat que es pot sol·licitar el kit fins al 31 d'agost.