L'ESTRATÈGIA DEMOCRISTIANA

L'espantall de l'esquerra

Espadaler avisa d'una possible aliança després del 27-S d'ERC amb Catalunya Sí que es pot i la CUP

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'oferta que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va fer la setmana passada a Catalunya Sí que es pot per arribar a acords després el 27-S va servir ahir al candidat d'Unió per sembrar el dubte entre els simpatitzants de Junts pel Sí. Ramon Espadaler va aprofitar per sacsejar l'espantall de la por a l'esquerra alertant d'una possible aliança d'ERC -tot i estar integrada ara en la llista per la independència amb CDC-, amb la CUP i la confluència de Podem, Iniciativa, EUiA i Equo.

Per donar consistència a la seva advertència, Espadaler va recórrer a l'exemple de la col·laboració del partit de Junqueras amb Barcelona en Comú: «Després del que s'ha vist a l'Ajuntament de Barcelona entre ERC i el Sí que es pot, és una hipòtesi que en cap cas descartaria». El candidat democristià va participar en una dinar-col·loqui de la fundació Catalunya Societat Civil al Liceu. Una vegada va haver tirat la pedra, va amagar la mà. «No vaticino ni deixo de vaticinar res», va dir als periodistes sobre una hipotètica ruptura entre CDC i ERC després de les eleccions del 27 de setembre. Tot i així, va insistir: «Però quan sento el senyor Junqueras dir que compta, i molt, amb la gent de Catalunya Sí que es pot, penso que és important que els ciutadans sàpiguen cap on va».

En la seva intervenció en el congrés d'ERC de dissabte passat, Junqueras va apuntar que no renunciava a «construir la República Catalana amb els amics» en altres opcions polítiques. Si això es materialitzés, els que votin Junts pel Sí, va assenyalar Espadaler, es quedarien «amb un pam de nas». El candidat es va marcar com a objectiu ahir obrir els ulls dels que confiïn en la candidatura encapçalada per l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva, i amb el president Artur Mas i Oriol Junqueras als números 4 i 5: «Faig aquesta reflexió en veu alta perquè la gent prengui consciència que aquesta possibilitat existeix».

Notícies relacionades

Es referia així a un acostament de qui ha estat aliat de CiU al Parlament amb una esquerra titllada de radical: «D'aquest carreró sense sortida no en sortirem des de la tensió dels extrems». I novament va identificar els democristians com l'única opció assenyada. «Des d'Unió creiem que hem de sortir imperiosament d'aquesta situació des de l'espai de seny i moderació», va dir.

«Dos països»

Sobre el polèmic tuit del seu cap de files, Josep Antoni Duran Lleida, en què equiparava TV-3 amb el NO-DO franquista, va sentenciar: «Hi ha dos països en funció dels mitjans que es mirin». Duran va al·ludir a Twitter a la «Catalunya en blanc i negre» pel poc temps que la tele pública va dedicar a l'elecció de l'exfiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez-Sol com a número 2 d'Unió, davant la cobertura de la designació de Xavier García Albiol com a cap de llista del PPC. Espadaler, fins fa poc conseller del Govern de Mas, va explicar ahir els diferents «marcs de referència» dels mitjans.