LA CARRERA CAP AL 27-s

Llach, Germà Bel i Oriol Amat se sumen a la llista Junts pel Sí

La proposta de CDC i ERC anuncia noms a l'espera del programa definitiu

El Parlament diu adéu a destacats diputats a ritme de rumba i amb 'fair play'

Artur Mas i David Fernàndez s’abracen ahir al Parlament.

Artur Mas i David Fernàndez s’abracen ahir al Parlament. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

El cantautor Lluís Llach encapçalarà la llista de Junts pel Sí per Girona, segons van confirmar ahir fonts de la candidatura, que segueix negociant internament els noms que completaran la proposta que, en cas de vèncer, farà Mas candidat a president. L'economista i exdiputat del PSC al Congrés, Germà Bel, encapçalarà la llista a Tarragona. També es va donar a conèixer que el número set per Barcelona serà el també economista i membre del Consell Assessor de Reactivació Econòmica del Govern, Oriol Amat.

Consultades per aquest diari dimecres passat, fonts d'ERC van negar l'opció de Llach, i van assegurar que s'inclinaven per un perfil més pròxim al món sindicalista. El dia anterior, Llach havia mostrat la seva predisposició a incorporar-se a la llista: «On sigui útil seré».

Bel, que viu a Barcelona però és oriünd de les Cases d'Alcanar, és especialista en infraestructures i ocupa plaça al Consell Assessor per a la Transició Nacional del Govern. També és assessor del president al CAREC un altre economista, Oriol Amat, catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra. «Podem aconseguir objectius gairebé impossibles, però s'han d'assumir riscos, unir forces; i aplicar molta intel·ligència, paciència i humilitat», va escriure ahir a Twitter. La candidatura té pendent donar a conèixer la resta de la llista i especialment el programa, més enllà de l'esbós que es va divulgar dilluns passat. Un programa que també posarà per escrit  que Mas ocuparia la presidència en un Govern amb un repartiment aproximadament de sis consellers de CDC per cada quatre d'Esquerra. Amb portaveu convergent i vicepresident republicà.

Mentre es filtraven oficiosament aquests noms, el Parlament acomiadava ahir, en la seva última sessió plenària, nombrosos diputats que no seguiran, en un ambient de fair play i rumba.

COMIAT DIFERENT  / L'última sessió va servir per aprovar una declaració en favor de la rumba catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat davant la UNESCO. Això va moure a cantar i a fer palmes els diputats al ritme que imposava un grup de rumbers a la tribuna. En el torn de comiats, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, amb la seva «mà dreta i mà esquerra», Dolors Camats, va dir que trobaria a faltar les «bregues» amb Mas.

Notícies relacionades

«Tot està per fer i tot és possible», va ser el final de la seva intervenció citant Martí i Pol. David Fernàndez, amb els diputats Quim Arrufat i Isabell Vallet, tampoc repetiran en virtut de la limitació a un sol mandat que fixa el seu grup, la CUP. Fernàndez va demanar: «Anem pel camí del bé perquè en el del mal hi ha un embús de l'hòstia».

El discurs de la líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, menys aplaudit, va sonar a comiat. Va aprofitar l'ocasió per defensar la «Catalunya plural» i «la llei, la democràcia i la legalitat». «És més el que uneix els catalans que el que ens separa», va dir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que també s'acomiadava després de tres legislatures. El líder del PSC, Miquel Iceta, que sí que repetirà la pròxima legislatura, va defensar també la unitat perquè «la divisió és el que ha debilitat sempre Catalunya».