Quatre jutges investiguen vuit dels nou membres del clan

L'expresident va haver de declarar per donar explicacions sobre la fortuna a Andorra

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

El matrimoni de Jordi Pujol i Marta Ferrusola té set fills. Dels nou membres de la família, vuit figuren com a imputats en processos instruïts per quatre jutges, dos de l'Audiència Nacional i dos de Barcelona. Només un dels fills, Josep, s'ha salvat de passar pels jutjats. Els negocis particulars o les seves fortunes estan en el rerefons de les investigacions.

LA FORTUNA A ANDORRA

Jordi Pujol i la seva dona, imputats

30 anys després, Jordi Pujol Soley va tornar a declarar davant un jutge. El 1984, sent president, va anar al seu despatx de la Generalitat pel cas Banca Catalana. El 27 de gener passat va anar a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per la fortuna que va mantenir oculta durant anys a Andorra. La seva confessió va desencadenar una denúncia del pseudosindicat Manos Limpias i l'obertura d'un procés judicial contra ell, la seva donai tres dels seus fills, Marta, Mireia i Pere. L'expresident català assegura que l'origen dels diners dipositats a Andorra és part del llegat del seu pare, Florenci Pujol, però no ha presentat al jutjat cap document que ho acrediti. La magistrada que s'encarrega de la investigació està pendent que Andorra li faciliti les dades que ha sol·licitat sobre els comptes bancaris oberts per la família Pujol i que van ser regularitzats davant Hisenda poc abans de la confessió de l'exmandatari català. La justícia intenta aclarir si l'origen dels diners és el llegat o hi ha enriquiment il·lícit. A més, la jutge està analitzant si la regularització de la quantitat oculta es va fer correctament. Per aquest cas també ha declarat com a imputat el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, a qui els seus germans li van atribuir la gestió dels fons dipositats al país veí.

EL 'CAS ITV'

La justícia va frustrar la carrera d'Oriol

Oriol Pujol estava cridat a ser el successor d'Artur Mas, però la seva trajectòria política va quedar truncada per la seva implicació en una trama que suposadament va intentar manipular les adjudicacions d'estacions d'ITV. El fill de l'expresident està imputat per tràfic d'influències i suborn, fet que el va obligar a deixar el seu càrrec com a número dos de CDC i diputat al Parlament. El jutge i el fiscal consideren que va usar «el seu pes polític» perquè uns empresaris aconseguissin els seus propòsits. També se l'investiga per la seva «intervenció» en les negociacions per a la reconversió industrial de les fàbriques Sharp, Yamaha i Sony i la requalificació d'uns terrenys. A canvi d'aquestes gestions, segons la jutge, l'esposa de Pujol va percebre 499.060 euros entre el 2008 i el 2011 de l'empresari Sergi Alsina, amic de la família. El suposat mecanisme per ocultar les comissions era contractar falses assessories amb l'empresa de la seva dona.

LES COMISSIONS

Els negocis de Jordi, el primogènit

Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de la família, està imputat per un jutge de l'Audiència Nacional per la seva activitat com a comissionista i intermediari en diversos negocis. L'origen de la causa judicial va ser la declaració de la seva exnòvia, María Victoria Álvarez, que en el polèmic dinar de La Camarga amb la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, va explicar com el més gran de la saga treia diners d'Andorra en una motxilla, testimoni que va ratificar al jutjat. Aquest mes de juliol, el jutge ha insistit que Pujol júnior va obtenir el 2004 «un patrimoni no irrellevant» de «pagaments milionaris» com comissions i «pagaments il·legals».

EL FINANCER

Notícies relacionades

Oleguer i la seva milionària activitat immobiliària

El 23 d'octubre del 2014, la policia va detenir durant unes hores Oleguer Pujol, el benjamí de la família, i va registrar el seu domicili a Barcelona. Un jutjat de l'Audiència Nacional l'està investigant per un presumpte delicte de frau a Hisenda i un altre de blanqueig de diners per diverses operacions immobiliàries que superen els 2.000 milions d'euros, com l'adquisició d'oficines del Banco de Santander i la compra d'un hotel amb diners rebuts d'una empresa radicada al paradís fiscal de les illes Verges.