Mas ofereix a Junqueras una altra llista unitària per a les generals

El president planeja portar l'aliança amb ERC a tots els fronts possibles

El republicà ajorna la resposta fins després de les autonòmiques

Junqueras i Romeva se saluden, ahir, en els estudis de Catalunya Ràdio.

Junqueras i Romeva se saluden, ahir, en els estudis de Catalunya Ràdio. / CATALUNYA RÀDIO

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABIER BARRENA / BARCELONA

L'acord assolit dilluns entre Artur Mas i Oriol Junqueras podria anar més enllà de les eleccions del 27 de setembre i de la composició del nou Govern que surti de les urnes. Segons han confirmat fonts del Govern i d'Esquerra, el president ha proposat al líder republicà traslladar l'acord a les eleccions generals previstes per a final d'any. La resposta d'ERC de moment és que no hi ha resposta.

Segons fonts de l'Executiu de Convergència, en les negociacions prèvies a l'acord es va parlar absolutament de tot, perquè el partit de Mas entén que ha d'aplicar-se la filosofia del pacte a tots els escenaris. Així ha sigut a la Diputació de Barcelona (però no a la de Tarragona, per cert). I així volen que sigui en les eleccions generals.

L'oferta consisteix que representants de les associacions independentistes ofereixin noms per encapçalar la llista que després estaria completada per candidats a proposta de Convergència i Esquerra. Es tractaria de reproduir, en cert sentit, el moviment viscut a Barcelona, el 1906, que va portar al naixement de Solidaritat Catalana, resultat de la suma de diverses forces catalanistes. En aquesta ocasió no es tractaria, com llavors, de plantar cara a l'«estat centralista», com es va adduir, sinó de plantejar la presència a es Corts espanyoles com una palanca més del procés cap a la secessió. És a dir, que la principal missió dels diputats que sortissin elegits seria la d'impulsar el procés independentista.

La proposta va enganxar per sorpresa Junqueras, amb la ment fixa en els comicis del setembre i l'eventual obertura del procés de secessió. A això es va remetre el republicà quan va respondre a Mas que aquella carpeta encara no estava oberta. De fet, les eleccions generals no han sigut abordades ni en clau interna, i això que hi ha una cosa segura: s'haurà de buscar candidat, perquè Alfred Bosch és ara regidor a Barcelona. No hi va haver, per tant, un no, sinó un  ja ho veurem.

I encara que Junqueras no va mentir i va remetre la proposta a després de les eleccions al Parlament, no és menys cert que, ara mateix, l'última cosa que desitgen els republicans és encadenar-se ja una altra vegada als convergents. Prefereixen esperar i veure com evolucionen els esdeveniments, tant en clau del procés independentista, com de funcionament de l'aliança i, també, del grau de satisfacció intern a ERC per la seva aventura amb CDC.

PRECEDENT EUROPEU / Convergència ja va intentar una candidatura conjunta amb ERC en les últimes eleccions europees i finalment no ho va aconseguir, cosa que va generar una indissimulada empipada per part de Mas. Ara el context de presumpta lluna de mel entre convergents i republicans (no exempta d'arestes notables) impulsa els convergents a buscar l'aliança en tots els fronts amb Esquerra.

I és que CDC es troba per primera vegada en la tessitura de decidir per si mateixa, sense Unió, el seu cap de llista a les generals. Pot, per tant, decidir subsumir el seu pes en aquesta llista conjunta. I així aconseguir que ERC no faci oposició a Mas, en el cas que aquest sigui reelegit després del 27-S, ni al Parlament ni al Congrés. Unitat d'acció total.

Precisament el líder democristià, Josep Antoni Duran Lleida, va apuntar ahir, a compte del pacte per a la llista unitària, que el partit que sembla que no s'atreveix a presentar-se sol a unes eleccions, contra el que es diu popularment, no és Unió, sinó Convergència. Per Duran, CDC i ERC «han entrat en un embolic» i troben com a «única manera de sortir-ne» el fet d'avançar cap a una declaració d'independència que «no tindrà cap tipus de rellevància».

Notícies relacionades

NOM PER A L'ALIANÇA / Mentrestant, a l'altre costat del tauler català, l'aliança d'esquerres que promouen Podem, ICV, EUiA i Procés Constituent segueix el seu procés de gestació. Per un costat, s'ha decidit el nom, que serà Catalunya, sí que es pot, la traducció del ja famós crit en castellà («Sí, se puede») nascut en les actuacions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Això sí, d'altra banda, el soci minoritari d'aquesta aliança, Procés Constituent, va afirmar en «no hi ha cap pacte tancat». Via comunicat, la força d'Arcadi Oliveres i Teresa Forcades va explicar que segueixen treballant en això i haurà de ser consensuat pel seu partit: «No donarem el vistiplau a cap pacte sense haverlo debatut».