CONFLICTE LABORAL

Bárcenas demana tornar al PP, que qualifica la seva petició d'extemporània

L'extresorer del partit reclama la vigència del seu contracte o una indemnització de 900.000 euros

Luis Bárcenas surt de l’Audiència Nacional, el 26 de juny passat.

Luis Bárcenas surt de l’Audiència Nacional, el 26 de juny passat. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha demanat aquest dimecres la seva readmissió com a tresorer o gerent i, si no és així, una indemnització de 900.000 euros. L'advocat del partit ha al·legat que la seva sol·licitud és "extemporània" i que una compensació econòmica suposaria un "enriquiment injust" a l'haver sigut indemnitzat pel seu acomiadament. Segons Bárcenas, la seva reincorporació al PP deriva de la decisió adoptada el mes de juliol passat pel Jutjat Social número 16 de Madrid, que va rebutjar la demanda que aquest havia presentat al considerar que segueix sent empleat del PP en excedència.

Aquests són els principals arguments exposats per les parts en el judici celebrat davant el Jutjat Social 31 de Madrid per la demanda que Bárcenas va presentar contra el PP per demanar el seu reingrés en la formació política al considerar que es troba en situació d'excedència forçosa des del 2004, i per això està en condicions de reclamar el seu reingrés.

Encara que Bárcenas no ha declarat en la vista celebrada aquest dimecres davant la titular del jutjat, Carmen López, el seu advocat, Enrique Villegas, ha manifestat la voluntat de l'extresorer de tornar a treballar al PP i ha defensat que, si no és readmès, el seu client haurà de percebre una indemnització de 900.000 euros, amb l'antiguitat taxada el 1982.

La demanda es basa en la sentència del Jutjat Social número 16, ratificada el maig passat pel Tribunal Superior de Justícia, que va dictaminar que l'acomiadament de Bárcenas no va ser improcedent i estava en situació d'excedència forçosa quan es va produir una situació de "simulació" en la relació laboral entre el 16 d'abril del 2010 --data en què, segons el PP, hauria cessat en el seu càrrec-- fins al 31 de gener del 2013, quan es va donar de baixa a la Seguretat Social.

CÀRRECS DE CONFIANÇA

El lletrat del PP Iván Gayarre ha destacat la impossibilitat que Bárcenas pugui tornar als càrrecs que reclama perquè ja estan ocupats per Carmen Navarro, a més de tractar-se de càrrecs "d'absoluta confiança" dels òrgans de direcció del partit, que estan actualment refosos en un perquè "la situació del partit no ha sigut bona aquests anys". Sobre el fet que rebi una indemnització si no és readmès, Gayarre ha indicat que, en tot cas, "està tot pagat" perquè la formació ja li va abonar 719.502,99 euros entre el 2010 i el 2013 en concepte d'acomiadament, quantitat que, ha assegurat, coincideix "per casualitat" amb la que se li hauria de pagar per no readmetre'l en el càrrec de tresorer si es computa des de la seva antiguitat, que ha situat el febrer del 1989, fins al 2004. Per això, ha advertit que "si es condemna el PP en aquest plet es farà un enriquiment injust" a Bárcenas perquè se li pagaria dues vegades pel seu acomiadament. En aquest sentit, ha recordat que, a manera d'indemnització per acomiadament, "es va arribar a un acord verbal, no escrit per desgràcia, i es va acordar indemnitzar-lo pel seu càrrec fins al 2010".

"El partit, assessorat bé o malament, va decidir donar-lo d'alta a la Seguretat Social sense que això fos una reincorporació", punt ja reconegut en la sentència que va declarar que l'acomiadament no va ser improcedent.

Abans de l'inici de la vista, policies i vigilants de seguretat han comminat els periodistes a no fer ús dels seus ordinadors i telèfons mòbils en compliment d'un ofici de la jutge amb què pretenia "mantenir el bon ordre de la sala, el respecte i la consideració deguda a les parts i a la sala", i tampoc ha permès a les cambres gravar el judici, si bé ha deixat que prenguessin unes imatges abans que comencés.

ALS TRIBUNALS

Bárcenas va presentar una demanda per acomiadament improcedent i va demanar ser indemnitzat per haver causat baixa al Partit Popular el 31 de gener sense el seu consentiment ni autorització.

Notícies relacionades

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va declarar per la seva part que el Partit Popular "va simular" una relació laboral amb Bárcenas i no és raonable pagar-li 21.300 euros al mes sense treballar.

La secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, es va veure ficada en un embolic quan el 2013, després de saltar el 'cas Bárcenas', digués que el PP li pagava a Bárcenas una "indemnització en diferit", que era una simulació de salari, per la qual se li retenia l'IRPF i se li pagava la Seguretat Social.