EL DEBAT SOBIRANISTA

Els viratges de Junqueras

El líder d'ERC va abominar de la llista unitària per "excloent" i perquè "allunyava" els indecisos

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

En honor a la veritat, Oriol Junqueras ja ho va advertir el 7 de desembre del 2014 en una entrevista a EL PERIÓDICO: "El president d'ERC està disposat a cedir en tot el que faci falta pel bé del procés, perquè tot això surti bé". ¡I tant que ho ha fet! Llavors acabava d'impartir aquella conferència al Palau de Congressos de Catalunya que va suposar una esmena a la totalitat al desafiament per la llista única que li havia llançat el president de la Generalitat, Artur Mas.

Un davant de l'altre, Junqueras va dir a Mas que tres candidatures separades però unides per un lema comú, actes conjunts i independents repartits per totes elles permetien "maximitzar" els vots independentistes i evitava "exclusions". Després de vuit mesos de vaivens, ressentiments, tensions, recels i enquestes canviants, el líder d'Esquerra ha passat per l'adreçador i ha tornat a la casella de sortida que va proposar Mas.

La maniobra del president a ERC, que llavors anava primera en tots els sondejos, va desencadenar l'episodi de més tensió entre CiU i el seu soci de governabilitat. Els republicans van abominar des del primer moment de la llista única i Junqueras va exposar en la seva conferència la idea d'una llista paraigua que aglutinés totes les forces independentistes, però que permetés a cadascuna d'elles marcar el seu propi perfil en el programa econòmic i social i en la lluita contra la corrupció. "Una possibilitat seria que totes compartissin una part del nom: Candidatura per la Independència d'aquests d'aquí, Candidatura per la Independència d'aquells d'allà, Candidatura per la Independència dels de més enllà... I va insistir: "La diversitat ens enriqueix".

Conscient que li costaria convèncer bastants votants del seu partit que recolzessin una candidatura compartida amb Mas i que, per si no n'hi hagués prou, obviés debats com les polítiques socials o la corrupció, Junqueras no va deixar de treure defectes de la proposta del líder de Convergència, pensant sobretot en els indecisos amb la independència. "La llista única allunya els que no ho tenen clar. La gent ha de saber en el moment de votar que aposta per un compromís en ferm", va sentenciar en una entrevista a TV-3.

Notícies relacionades

I insistia en aquest diari en la mateixa idea: "Hem de buscar una fórmula guanyadora que convenci els indecisos. I parlant d'allò que als indecisos els preocupa: economia, corrupció... Per això entenem que la unitat flexible és una eina millor que la de Mas". Junqueras va semblar guanyar la partida amb el pacte que va fixar les eleccions el 27-S, que enterrava la idea d'una llista conjunta. Però l'impàs que va seguir l'acord va desinflar el globus sobiranista i va donar ales a la conquista de Barcelona per part de l'esquerra alternativa. La suma de CDC, ERC i la CUP ja no donava 68 als sondejos i el president va ressuscitar la seva ofensiva per la llista única.

En un article a EL PERIÓDICO firmat amb David Fernàndez (CUP), Junqueras regalava un altre cop de porta a Mas: "Pretendre regalar la demanda social majoritària a un sol criteri, intentar transferir el potencial democràtic a una única opció o reduir el procés a una sola persona és, ara per ara, no voler entendre el procés mateix". El mateix dia, es va esmenar a si mateix i va abraçar la candidatura unitària però sense polítics, convençut de tenir del seu costat les entitats. "El 27-S ha de ser un plebiscit sobre la independència, no sobre els polítics", va defensar diumenge passat, 24 hores abans d'imprimir el seu últim viratge.