L'ANC i Òmnium accepten l'envit de concórrer al 27-S

L'entitat de Muriel Casals prefereix la llista sense polítics que propugna Junqueras

L'Assemblea aprova amb el 96% impulsar una candidatura «transversal»

Entrada del puntde votació de l’ANC al barri de Gràciade Barcelona.

Entrada del puntde votació de l’ANC al barri de Gràciade Barcelona. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

El 2012, després d'haver-se engegat la flama del procés independentista amb la primera gran manifestació a la Diada, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va adoptar el compromís de mantenir-se «totalment independent de qualsevol partit polític i no presentar-se a unes eleccions». Aquesta última opció va ser puntualitzada un any després, a l'obrir la porta a impulsar una candidatura pròpia si les forces sobiranistes fossin incapaces de posar-se d'acord a incorporar als seus programes electorals un punt comú a favor de la secessió. Dos anys més tard, l'Assemblea ha tornat a abaixar el llistó i, de la mà amb Òmnium Cultural, ha acceptat l'envit de concórrer al 27-S per intentar reforçar el caràcter plebiscitari de les eleccions i blindar una majoria independentista que en els últims sondejos s'aguanta per un fil.

No obstant, una vegada avalat el fons, la forma que adopti la presència de les entitats en la llista o les llistes electorals encara sembla un embull difícil de desenredar. El 96% dels 11.239 socis de l'ANC que van votar en la consulta interna van donar el  a la sinuosa pregunta -d'una longitud a mig camí entre la de Grècia i la d'Unió, plantejada per la direcció per evitar la seva divisió interna-: «¿Vol que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?».

Ara bé, per «proposta electoral de la màxima transversalitat» es podria entendre tant la candidatura compartida entre polítics i societat civil que propugna el president de la Generalitat, Artur Mas, com la llista civil sense polítics amb què es va despenjar aquesta setmana el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

20 DE JULIOL / D'aquí ve que el president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, assegurés ahir, una vegada escrutada la votació, que el pas següent de l'entitat serà continuar negociant amb totes les forces sobiranistes buscant una «unitat d'acció» amb vista al 27-S. I va fixar el 20 de juliol com a data límit per aconseguir un acord. Quan Mas va enunciar la seva proposta, que ignorava el pacte subscrit amb ERC i amb les mateixes entitats de mantenir-les neutrals en el procés electoral, l'ANC i Òmnium la van acollir amb una divisió d'opinions que Junqueras va accentuar amb la seva contraproposta de candidatura sense polítics.

Notícies relacionades

Però el líder d'ERC ja s'ha apuntat el primer punt. Òmnium Cultural va avalar ahir la configuració d'una «llista per la independència» formada exclusivament per representants de la societat civil i que compti amb el «suport explícit» dels partits sobiranistes però sense la presència de «polítics en actiu» en la candidatura. Segons la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, la seva proposta no és incompatible amb la de Mas perquè el president es va mostrar disposat a fer un pas enrere i no encapçalar la llista. Convergència, no obstant, veu inviable la idea d'excloure'n polítics.

Tampoc gaire entusiasmat es va mostrar el líder de l'ANC amb la posició d'Òmnium. Sànchez es va limitar a respectar la proposta, però va subratllar que l'Assemblea encara vol seguir treballant per aconseguir «escenaris com més unitaris, millor». «La fórmula concreta ja l'estudiarem», va dir.