EL REGIDOR ESTAVA IMPUTAT PER HUMILIAR VÍCTIMES D'ETA

El jutge Pedraz arxiva la querella contra el regidor Guillermo Zapata

No aprecia delicte en els seus tuits contra Irene Villa, denunciats per Dignitat i Justícia

Guillermo Zapata, el dia que va presentar la dimissió com a regidor de Cultura, el 15 de juny a Madrid.

Guillermo Zapata, el dia que va presentar la dimissió com a regidor de Cultura, el 15 de juny a Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Santiago Pedraz ha acordat aquest dijous arxivar la querella presentada contra Guillermo Zapata, regidor d'Ahora Madrid, al considerar, respecte als tuits que aquest va publicar el 2011, que és "del tot impossible incardinar-los en cap precepte penal". El 24 de juny, el magistrat havia admès a tràmit, a instàncies de la fiscalia, una demanda presentada per Dignitat i Justícia contra el regidor per un delicte d'humiliació a les víctimes i l'havia citat a declarar com a imputat el dia 7 de juliol.

Pedraz explica que després de rebre un escrit d'Irene Villa, que va ser esmentada per Zapata en els seus comentaris a la xarxa i que havia de declarar com a testimoni, i les al·legacions del regidor ja disposa de prou elements per concloure que no hi ha hagut retret penal en la conducta de Zapata. El regidor va escriure el 2011 el següent comentari: "Han hagut de tancar el cementiri d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis". No obstant, la víctima d'ETA ha negat en el seu escrit haver-se sentit humiliada.

"HUMOR NEGRE"

Per això, el togat enquadra aquest tuit, com el va qualificar la mateixa testimoni, com un acudit d'"humor negre", en què la intenció és molt diferent de la de desprestigiar o rebaixar la dignitat de les víctimes. Pedraz reconeix que aquesta mena d'humor pot causar perplexitat o indignació en un ampli sector social, sobretot en l'afectat pel terrorisme, "com passa amb l'associació Dignitat i Justícia, que defensa interessos legítims de víctimes del terrorisme". Però el jutge recorda que el legislador en aquests casos no ha contemplat que aquesta perplexitat i indignació mereixi un retret penal.

Així mateix, el magistrat subratlla que actualment a internet hi ha milers d'acudits idèntics o semblants des de fa bastant de temps, sense que consti cap antecedent que l'Audiència Nacional hagi incoat una causa "i evidentment el que no es pot fer és perseguir només determinades persones i no unes altres ( dret penal de l'enemic) com sembla que s'esdevé en aquest cas".

CONTRA EL "PENDENT RELLISCÓS"

Notícies relacionades

Si es perseguís aquesta conducta, afegeix el jutge, s'haurien d'investigar tots els acudits similars, en un "pendent relliscós" on qualsevol persona o col·lectiu podria denunciar acudits d'humor negre sobre determinades matèries que els puguin afectar. Una dinàmica que, explica Pedraz, entraria en col·lisió amb la llibertat d'expressió i que provocaria un dret penal de l'enemic. Després d'aquestes argumentacions, el jutge deixa sense efecte la declaració de Zapata.

Guillermo Zapata va dimitir com a regidor de Cultura el 15 de juny després que diversos mitjans de comunicació publiquessin els tuits que va penjar en una xarxa social. L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el va nomenar regidor de districte, encara que des que va ser citat per Pedraz tant el PP com el PSOE han exigit la seva dimissió. El regidor va demanar disculpes pels seus comentaris i Ahora Madrid els va qualificar d'acudits lamentables, però va negar que tinguessin intencionalitat política.