LA REMODELACIÓ DE L'EXECUTIU CATALÀ

Neus Munté, Meritxell Borràs, Jordi Jané i Jordi Ciuraneta, nous nomenaments del Govern

Els quatre consellers prometen el càrrec en la presa de possessió -- Mas agraeix la "lleialtat i l'eficàcia" d'Ortega, Espadaler i Pelegrí i destaca especialment "el coratge i la valentia" de la vicepresidenta sortint

5
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / LAURA PUIG / BARCELONA

Neus Munté és la nova vicepresidenta del Govern i la seva portaveu i manté la Conselleria de Benestar Social i Família; Meritxell Borràs s'encarregarà de Governació; Jordi Jané serà el nou conseller d'Interior, i Jordi Ciuraneta serà el nou titular d'Agricultura. Aquests canvis també comporten la sortida del fins ara conseller de Governació i portaveu, Francesc Homs, de l'Executiu, que s'aparta per centrar-se en la campanya del 27-S. La presa de possessió tindrà lloc a partir de les 12.30 hores al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El secretari del Govern, Jordi Baiget, llegirà el decret de nomenament, després que els nous membres del Consell Executiu prometin els seus càrrecs. La cerimònia es clausurarà amb el discurs del president Artur Mas.

14.00 hores. Traspàs de cartera de Ramon Espadaler a Jordi Jané a la Conselleria d'Interior. El fins ara diputat al Congrés ha prioritzat la "col·laboració" entre totes les forces de seguretat per afrontar l'amenaça terrorista i les noves formes de delinqüència. La col·laboració és "crucial", ha subratllat quan encara està fresca en la memòria la polèmica generada arran de la denúncia dels Mossos a la Policia Nacional per la suposada xivatada a una cèl·lula gihadista.

13.36 hores. La nova vicepresidenta del Govern, Neus Munté, fixa com a objectius de la seva nova responsabilitat "seguir treballant per la justícia social i la plenitud nacional". El missatge l'ha llançat via Twitter.

13.30 hores. Ortega traspassa les seves responsabilitats a Neus Munté, que assumeix la vicepresidència, i a Meritxell Borràs, nova consellera de Governació. A Munté, la ja exvicepresidenta li ha regalat un pot de llaminadures i una rèplica en miniatura de les urnes del procés participatiu del 9-N.

12.55 hores. Finalitza l'acte de presa de possessió amb l'aplaudiment de tots els presents a la Sala de Sant Jordi. Els consellers sortints estrenyen la mà del president.

12.52 hores. "Molta sort, molts encerts, molts èxits", els desitja el president als nous consellers.

12.50 hores. Mas puntualitza que el nou Govern defensa el 'sí-sí', " treballarem per a això", però puntualitza que seguirà treballant per a "tot el país". "Volem que la gent es pronunciï sobre el futur de Catalunya", afegeix.

12.50 hores. El president justifica el relleu d'Homs per dedicar-se a preparar la campanya del 27-S perquè, assegura, és una tasca que "treu hores".

12.48 hores. "Hem volgut situar la justícia social en el frontispici de la màxima prioritat de Catalunya", explica Mas sobre el nomenament de Munté com a vicepresidenta. 

12.44 hores. El president Mas dedica les primeres paraules del seu discurs als consellers sortints, Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. Els transmet el seu agraïment i afecte. "Hem pogut treballar amb lleialtat i eficàcia, en uns moments molt complicats i durs per a molta gent i per als membres del Govern, que ens hem d'enfrontar a decisions molt adverses", subratlla Mas. Dedica una especial atenció a Ortega i destaca el seu "coratge i valentia" i també el seu "seny" en la gestió del 9-N. Ortega està imputada, amb Mas i la consellera Irene Rigau, en la querella presentada per la Fiscalia contra l'organització de la consulta alternativa.

12.42 hores. L'últim a prometre el càrrec és Jordi Ciuraneta com a titular del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

12.41 hores. Jordi Jané és nomenat conseller d'Interior. També promet assumir les obligacions del càrrec davant el president Artur Mas.

12.40 hores. La següent a prometre com nova consellera de Governació i Relacions Institucionals és Meritxell Borràs.

12.35 hores. Inicia l'acte de presa de possessió. Neus Munté és la primera a prometre el càrrec de vicepresidenta del Govern.

11.30 hores. Jordi Jané presenta la seva renúncia com a diputat al president del Congrés, Jesús Posada. En el seu escrit de renúncia, Jané agraeix a Posada, a tots els membres de la Mesa i a tot el personal de la Cambra baixa "la col·laboració i el treball compartit aquests anys". Així mateix, destaca "l'activitat i dedicació" dels diputats dels diferents grups parlamentaris que defensen l'"interès general des de posicions en ocasions discrepants, però sempre guiades per una actitud de tolerància i respecte institucional".

10.00 hores. El primer secretari del PSCMiquel Iceta, ha sigut un dels primers dirigents polítics catalans a comentar els canvis en l'equip de govern de Mas. En una entrevista a Onda Cero, Iceta ha considerat que es tracta d'una "remodelació senzilla, sense grans fondàries, per cobrir quatre mesos"remodelació senzilla, encara que ha destacat que el nou Govern té una diferència política fonamental amb l'anterior, la marxa d'Unió. D'altra banda, el socialista ha rebutjat l'oferta de Duran Lleida d'un front comú dels partidaris de la tercera via de cara als comicis del 27-S.

8.24 hores. El Govern informa a través de Twitter dels nomenaments. Posteriorment arriba el comunicat als mitjans de comunicació.


La remodelació del seu Executiu arriba després de la crisi oberta la setmana passada per la marxa dels tres consellers d'UnióUnió després que CDC instés els democristians a apostar per l'Estat propi o trencar CiU després de 37 anys de convivència. Per primera vegada el Govern serà només convergent, sense els seus ja exsocis d'Unió, i tindrà una curta vida de tres mesos, fins que hi hagi eleccions, que el president Mas va anunciar per al 27 de setembre.

Amb els nous consellers, que aquest mateix dilluns prendran possessió del seu càrrec, Mas pretén "reforçar la projecció de les polítiques socials i assegurar la presència de persones de tot el territori a l'Executiu", ha assenyalat la Conselleria de Presidència en un comunicat. L'acte de presa de possessió tindrà lloc a partir de les 12.30 hores al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i al final d'aquest el president Mas farà un discurs.

Els tres consellers que surten del Govern són Joana Ortega (Governació, a més de vicepresidenta), que abandona la política; Ramon Espadaler (Interior) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura).

Està previst que els nous consellers prenguin possessió dels seus càrrecs a les 12.30 hores en un acte, al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que presidirà Mas. El secretari del Govern, Jordi Baiget, llegirà el decret de nomenament, i després els nous membres del Consell Executiu prometran els seus càrrecs. La cerimònia es clausurarà amb el discurs del president.

CAMPANYA EN MARXA

Notícies relacionades

El divorci entre CDC i Unió permetrà a Mas apostar sense fissures per la independència de cara al 27-S, unes eleccions que el president, ERC i la CUP plantegen com a plebiscitàries, tal com ja va demostrar en l'acte de dissabte passat a Molins de Rei, en què va fer una crida perquè les entitats sobiranistes se sumin al seu projecte, oferint-se fins i tot a no encapçalar ell una candidatura unitària que aposti per l'Estat propi i aconsegueixi la victòria per al sobiranisme.

La consulta interna d'Unió, en què es van imposar per la mínima les tesis de Josep Antoni Duran LleidaJosep Antoni Duran Lleida, va precipitar la separació de convergents i democristians després de 37 anys d'història.