Ximo Puig serà el president de la Generalitat Valenciana

El socialista accepta la proposta de Compromís per crear un govern proporcional als diputats aconseguits per les forces d'esquerra

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Ximo Puig presidirà la Generalitat Valenciana, si un inesperat gir dels esdeveniments no torna a canviar l'escenari postelectoral. El candidat socialista ha acceptat aquest divendres la proposta de govern que, unes hores abans, Mónica Oltra havia fet pública davant els mitjans. L'oferiment de Compromís, ha dit Puig, és "punt de partida interessant per començar a parlar".

Respecte al paper que ocuparà Oltra en el futur Consell, el líder del PSPV ha assegurat que serà "rellevant" i que, en qualsevol cas, el seu serà un govern "paritari" que tindrà "un president i una vicepresidenta". També serà un Executiu "apartidista" i "combatiu" per defensar "els interessos generals" de tots els valencians.

Puig ha anunciat que demanarà a Podem, que encara no ha decidit si entrarà en el Consell, i a Compromís que s'escurcin els terminis per a la seva investidura com a president perquè en aquests moments "la Generalitat Valenciana és inviable". "Necessitem entrar ràpidament en converses amb el govern d'Espanya per garantir la viabilitat de la Generalitat", ha dit el socialista.

10 CONSELLERIES

En una roda de premsa anterior, Oltra ha explicat que la proposta del seu partit és que Puig lideri un govern format per 10 conselleries que responguin a la "proporcionalitat" dels 55 diputats del "canvi" que sumen les tres forces d'esquerra. Així mateix, ha subratllat que el pressupost ha d'estar al "servei" dels cinc eixos de l'acord programàtic de govern firmat per aquestes tres forces.

Notícies relacionades

Segons Oltra, la vicepresidència comportarà el càrrec de portaveu i la Conselleria de Presidència, Política Inclusiva i Igualtat. La resta de conselleries que planteja són Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació; Economia Sostenible, Indústria, Turisme i Ocupació; Educació, Cultura i Esport; Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura; Sanitat Universal i Salut Pública; Hisenda i Administracions Públiques; Justícia i Governació; i Dret a la Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

"No hi ha pel·lícula d'acció que sigui més trepidant que els últims 15 dies i els 15 que vénen", ha dit Oltra en referència a les negociacions d'aquesta proposta de Consell, que començaran aquest divendres a les cinc de la tarda. De fet, a principis d'aquesta mateixa setmana l'acord semblava abocat al fracàs després que els socialistes anunciessin la ruptura de les negociacions i acusessin Oltra d'intentar imposar el seu nom com a presidenta.