L'esquerra desallotja el PP dels seus feus a Madrid i València

Carmena serà alcaldessa de Madrid amb els vots del PSOE

L'esquerra valenciana acorda el programa del futur govern

Manuela Carmena atén els mitjans, el 3 de juny a Madrid. / AFP / GERARD JULIEN

Manuela Carmena atén els mitjans, el 3 de juny a Madrid.
Ximo Puig i Mónica Oltra es fan una abraçada, aquest dijous, abans de la constitució de les Corts valencianes.

/

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Dia de pactes postelectorals a Espanya. A MadridManuela Carmena es convertirà en la pròxima alcaldessa de la capital espanyola després del pacte del partitque lidera, Ahora Madrid, amb el PSOE. Els nou regidors socialistes recolzaran aquest dissabte els 20 d'Ahora Madrid per superar els 21 aconseguits per Esperanza Aguirre (PP). Així doncs, Carmena desbancarà el PP de l'alcaldia de Madrid, una plaça governada pels populars des de fa 24 anys. Per la seva banda, a València el pacte de l'esquerra deixa enrere 20 anys d'hegemonia popular.

El PSPVCompromís i Podem han firmat aquest dijous un pacte programàtic de govern després de 10 dies d'estira-i-arronses sobre un tripartit progressista que acaricia el Consell sense haver decidi qui el presidirà.

CARMENA SERÀ ALCALDESSA DE MADRID 

El PP perd l'ajuntament de Madrid 24 anys després. Llevat d'imponderables, la cap de llista d'Ahora Madrid, Manuela Carmena, es convertirà demà en l'alcaldessa de la capital, després que ahir segellés un acord amb el PSOE, que la recolzarà en la sessió d'investidura però que no participarà en el govern municipal. Les dues forces tenen previst explicar avui en una compareixença pública els termes d'aquest acord, que arriba després d'una negociació sense tensions en la qual els cap de llista han mantingut comunicació diària des de la jornada electoral. Aquesta sintonia no es va trencar ni tan sols amb l'intent desesperat d'Esperanza Aguirre (PP) d'oferir l'alcaldia a Antonio Miguel Carmona (PSOE) per evitar veure la jutge com a nova alcaldessa, una oferta que el socialista va rebutjar sense contemplacions.

Davant les insinuacions de la possibilitat d'un nou tamayazo, tots dos partits han acordat que la votació sigui pública, per evitar el secretisme que va permetre a Aguirre presidir l'Assemblea de Madrid per la incompareixença de dos diputats socialistes, ara fa 12 anys.

Encara que la complicitat ha sigut evident, els socialistes han volgut fer visible durant la negociació les exigències que plantegen a Ahora Madrid. Carmona condiciona el vot dels seus 9 regidors a la creació d'una oficina antifrau, la construcció de 30 noves escoles infantils, la rehabilitació urgent d'edificis, un pla contra la pobresa infantil i la millorar de la neteja dels carrers. La majoria d'aquests requisits coincideixen amb les prioritats programàtiques de Carmena, que també inclou vivenda, neteja i mesures anticorrupció entre les seves primeres mesures de govern.

Malgrat la discreció de les converses, el repartiment de carteres a Ahora Madrid s'ha filtrat els últims dies i revela la lògica dels pesos que tenen els diferents sectors que integren el partit instrumental. Podem gestionarà Urbanisme i Seguretat Ciutadana, a més de ser el portaveu, que quedarà en mans de Rita Maestre, membre del consell ciutadà de la força de Pablo Iglesias.

Els integrants procedents d'IU assumiran Economia i Hisenda, mentre que els ecologistes d'Equo, amb Inés Sabanés al capdavant, s'ocuparan de Medi Ambient. La vicealcaldessa serà Marta Higueras, persona de la màxima confiança de Carmena, que pot assumir la nova regidoria que es crea, Igualtat, Vivenda i Ocupació.

L'ESQUERRA VALENCIANA ACORDA EL PROGRAMA

Una pluja intensa però fugaç va descarregar ahir a València mentre es constituïen les Corts, que van deixar enrere 20 anys d’hegemonia del Partit Popular. Hores després, el PSPV, Compromís i Podem van firmar la calma al Jardí Botànic amb un pacte programàtic de govern després de 10 dies d’estira-i-arronsa sobre un tripartit progressista que acaricia el Consell sense haver decidit qui el presidirà. D’això, van apuntar Ximo Puig i Mónica Oltra, en començaran a parlar avui.

Al matí, el socialista Francesc Colomer va obtenir la presidència de la Cambra i el seu partit va facilitar la vicepresidència a Enric Morera, de Compromís. El PP ocuparà el tercer lloc de l’òrgan; Ciutadans, el quart, i Podem, el cinquè. Salvat l’escull de la Mesa, tant Puig com Morera es van mostrar optimistes per reprendre les converses sobre el govern i Antonio Montiel, de Podem, va instar el PSPV a negociar i deixar-se de «titubejos» amb Ciutadans.

Notícies relacionades

El pacte tripartit contempla mesures com crear una Agència Tributària pròpia, exigir el deute històric i un finançament adequat a l’Estat o una auditoria del deute. També la reforma de la llei electoral valenciana per fer-la «més representativa i proporcional» o l’elaboració d’una llei valenciana d’educació que estigui «consensuada» amb la comunitat educativa. A més, hi ha mesures d’urgència com la renda mínima garantida, combatre la pobresa infantil, frenar els desnonaments o aplicar «de forma efectiva» la llei de dependència.

Ja està definit «què farà» el nou govern, l’única condició «irrenunciable» per a Compromís, va assegurar Oltra. I Puig va afegir: «No és un projecte personal de ningú, serà un Govern compartit»