DESPRÉS DE DOS MESOS

Díaz, elegida presidenta de la Junta d'Andalusia en quarta votació

La socialista ha aconseguit el suport de la majoria de la cambra, al sumar els 47 vots del PSOE als 9 de C's

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, durant la investidura d’aquesta tarda. / periodico

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La majoria del parlament andalús acaba de donar la seva confiança a la socialista Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia en quarta ronda. El procés ha sigut ràpid, i en a penes 15 minuts s'ha tancat una votació que es repetia des de fa un mes.

Un per un, els diputats han sigut cridats des dels seus escons per pronunciar-se de viva veu. Només hi han faltat dues diputades del PP, absents segons fonts del seu partit, per "causes de força major". Díaz en tenia prou amb la majoria simple, però als 47 vots del PSOE s'hi han sumat els 9 de Ciutadans (C’s), pels quals Díaz ha sigut elegida amb una còmoda majoria absoluta (56 dels 109 escons).

Està per veure si aquest resultat es manté en les pròximes iniciatives que intenti treure endavant el seu Executiu, que serà nomenat ben aviat de forma que pugui estar funcionant la setmana que ve.

L'elecció de Díaz més de dos mesos després de celebrades les eleccions autonòmiques ha sigut possible gràcies a la firma d'un acord d'investidura amb C’s, basat en tres pilars: regeneració democràtica i lluita contra la corrupció; reactivació econòmica i suport per a emprenedors i pimes i defensa de serveis socials com educació, sanitat i dependència.

Notícies relacionades

El PP, que a última hora va quedar exclòs de l'acord pel seu enroc a reclamar a canvi de la seva abstenció que el principi de la llista més votada es respectés també als ajuntaments, ha retret que l'acord és un “còpia i enganxa” del discurs d'investidura formulat per Díaz el 4 de maig. Així mateix, ha reclamat que tots els grups polítics amb representació parlamentària puguin estar presents en la comissió de seguiment que PSOE-A i Ciutadans posaran en marxa per vigilar el compliment del pacte.