ENTREVISTA AL 'CORRIERE DELLA SERA'

Mas: "La DUI sempre és aquí, a l'últim sobre de l'últim calaix"

El president demana a Rajoy un acord que puguin votar els catalans en un referèndum

1
Es llegeix en minuts

"Si Madrid vol que Catalunya es quedi dins d’Espanya, que proposi un acord i permeti que els catalans ho votin". Amb aquestes paraules, el president Artur Mas va reiterar la seva apel·lació a pactar una sortida política a les aspiracions sobiranistes en una entrevista al diari Corriere della Sera, feta divendres passat durant una visita a Milà amb motiu de l’Exposició Universal.

Mas va tornar a instar el cap de l’Executiu central, Mariano Rajoy, a "negociar" el tipus de relació entre Catalunya i Espanya i va subratllar la seva aposta per seguir el "camí cívic i democràtic" obert pels escocesos. No obstant, va advertir que no renuncia a la declaració unilateral d’independència en cas de no aconseguir vehicular políticament un eventual suport majoritari a les forces sobiranistes a les eleccions del 27 de setembre: "És l’últim sobre tancat a l’últim calaix del meu escriptori [...]. No el volem utilitzar, però si no hi ha cap altra possibilitat, aquest sobre és allà, esperant".

RESPOSTES PER LA VIA JUDICIAL

Notícies relacionades

El president també va lamentar durant l’entrevista que l’Estat estigui portant a terme una estratègia d’enfrontament a l’optar per donar "resposta judicial" a les demandes polítiques tant del Govern com del Parlament. "Espanya diu: no hi ha res per discutir, et detindrem i t’enviarem a la presó", va assegurar en al·lusió a la querella interposada contra ell mateix, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per organitzar la consulta del 9-N.

Mas va posar d’exemple d’aquesta estratègia la intenció del PP d’elaborar una llei per castigar que es xiuli l’himne espanyol arran de la xiulada a la final de la Copa del Rei.