Els crítics d'Unió es mobilitzen pel 'no' i temen una tupinada

Els díscols dubten del cens i recelen dels membres de la comissió electoral

Espadaler afirma que rebutjar la pregunta és excloure del procés part del catalanisme

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

Més o menys païda la «complicada però clara» pregunta (segons Ramon Espadaler) que la direcció d'Unió ha plantejat a la militància, els crítics amb la proposta van decidir ahir plantar cara i fer campanya pel no. I encara que a micròfon obert van donar per fet que el procés serà escrupolosament net -«no pot ser de cap altra manera», van assegurar, sempre davant les càmeres-, en la reunió que ahir van mantenir al Parlament (amb prop d'una vintena d'assistents), un dels assumptes tractats va ser el risc d'implicar-se a fons en un procés que pot no desenvolupar-se amb la transparència que s'hauria de suposar. És a dir, van expressar la seva por que es produeixi una tupinada.

Els crítics amb la pregunta -«i només amb la pregunta, no posem en discussió cap càrrec», repetien una vegada i una altra- veuen en el tradicional secretisme que envolta el cens de militants una de les raons de la seva por. Després del tuit del líder d'Unió, de dimecres, en què va afirmar que estava trucant a tots els afiliats per convèncer-los que votin , els crítics han demanat el llistat. També s'estan organitzant per tenir apoderats a totes les taules de votació. La composició de la comissió electoral (amb afins a Duran, com Manel Silva i la independent exconsellera Pilar Fernández Bozal) tampoc tranquil·litza en excés el sector independentista.

Els crítics sostenen que la pregunta de la direcció serveix de poc. «Si s'aprova, davant la indefinició del que és el procés, tal com es formula a la pregunta, s'haurà de convocar una comitè de govern que l'interpreti», va afirmar un dels presents a la reunió. Al voltant de la taula es van asseure els crítics que són a la direcció, la meitat dels diputats d'Unió al Parlament i personalitats de gran ascendència entre la militància com Joan Rigol i Núria de Gispert, presidenta de la Cambra catalana.

Notícies relacionades

REUNIÓ MAS-ESPADALER / Hores abans, a la mateixa Cambra, Espadaler es va reunir amb Artur Mas. A la sortida de la trobada, en què el democristià va donar «detalls» del procés i en què no es va abordar la qüestió de la pregunta «per ser un debat superat», el conseller va advertir que votar no suposa «excloure a una part del catalanisme». Antoni Castellà, cap visible dels crítics, va respondre que la seva proposta és «la més integradora» perquè, segons ell, oposar-se a la independència és «excloure el 90%» dels que van anar a votar el 9-N.

En això, Castellà coincideix amb alguns càrrecs de CDC que recorden que el 27-S és la repetició «legal» del 9-N. I el subjecte a dilucidar aquell dia és si hi ha majoria o no independentista a Catalunya.